Business Internaţional

În criză de bani, Kremlinul începe vânătoarea de active

În criză de bani, Kremlinul începe vânătoarea de active

Autor: CătăIina Apostoiu

27.04.2016, 00:05 1099

Raidurile efectuate de Fiscul rus asupra activelor magnatului rus Mihail Prokorov ar putea fi un semnal că guvernul Rusiei, aflat în criză de lichiditate, se va lansa într-o cursă de achiziţionare de active. Însă aceasta nu cade deloc bine pentru investiţiile din Rusia, scrie Deutsche Welle.

Mihail Prokorov trebuie că se întreabă ce a putut face de şi-a atras mânia preşedintelui rus Vladimir Putin. Prokorov este un miliardar discret care nu pare să deranjeze pe nimeni. Adevărat, a candidat împotriva preşedintelui în 2012, însă mişcarea a fost considerată o încercare convenită cu preşedintele de a convinge lumea de existenţa unei opoziţii, iar de atunci omul de afaceri de 50 de ani nu a mai scos un cuvânt cu tentă politică.

Şi totuşi, autorităţile de securitate (FSB) şi Fiscul au realizat mai multe raiduri asupra companiilor acestuia, inclusiv la sediile holdingului său Onexim Group, firmei de investiţii Renaissance Capital, companiei de energie Quadra şi băncii International Financial Club (IFC).

Raidurile făceau aparent parte dintr-o anchetă privitoare la o altă bancă pe care IFC o salvase anul trecut şi în care Onexim deţinea o participaţie, însă FSB ar fi declarat că a descoperit nereguli fiscale la „un număr de structuri co­merciale“.

Tactica, una familiară, trebuie să-i fi dat fiori lui Prokorov, amintindu-i de soarta lui Hodorkovski după ce acesta a ieşit din graţia Kremlinului.

Zvonurile legate de ceea ce a determinat această acţiune a Kremlinului abundă, însă unul pare să aibă sens, şi anume că autorităţile ruse ar vrea să pună mâna pe holdingurile media ale magnatului, RBC. Acesta are datorii considerabile, dar şi o influenţă semnificativă, fiind unul dintre cele mai liberale. Iar acesta pare să fie punctul său slab.

Versiunea sa tipărită a fost singurul cotidian care a scris despre Panama Papers şi despre implicarea unor persoane apropiate preşedintelui rus în scheme de spălare de bani. A fost de-ajuns pentru a se considera că RBC acţionează în sprijinul intereselor americane.

Iată, deci, motivul, ânsă există oare un peşte mai mare de prins? Onexim deţine o participaţie majoritară în RBC, însă investiţia mai profitabilă este Renaissance Capital, o bancă de investiţii care se concentrează pe pieţe emergente.

În primul semestru al anului 2014, aceasta a raportat o creştere anuală de 81% a profitului, până la 8,7 milioane de dolari. Onexim este un fond privat de investiţii cu un portofoliu variat. Acesta deţine acţiuni la banca VTB, iar la vremea lansării în 2007 deţinea active de 17 miliarde de dolari, inclusiv o participaţie însemnată în Norilsk Nickel, unul dintre cei mai mari producători de nichel din lume.

Privatizarea acestui pool ar reprezenta o propunere mult mai interesantă pentru guvernul în criză de bani. Iar guvernul pare să aibă multiple interese în a achiziţiona o varietate de businessuri în acest moment, inclusiv unul dintre cele mai mare aeroporturi din Moscova, Domodedovo.

Unul dintre proprietarii acestuia, Dmitri Kamenşchik, se află în arest la domiciliu aşteptând să fie judecat pentru presupuse încălcări ale securităţii la aeroport care au permis teroriştilor să opereze un atac cu bombă în urmă căruia au fost ucişi 37 de oameni. Semnele de întrebare legate de momentul ales şi motivaţiile din spatele arestării celui de-al 27lea cel mai bogat om al Rusiei abundă, mulţi analişti spunând că totul nu este decât o încercare de a-l determina pe acesta să cedeze controlul unei organizaţii apropiate de Kremlin, cum ar fi Gazprom.

Un alt caz care trimite de asemenea semnale de avertizare pentru oricine şi-ar dori să investească în Rusia este cel în care este implicat Ikea. Birourile companiei au fost luate cu asalt săptămâna trecută de ofiţeri aflaţi în căutarea unor documente pentru un caz lansat împotriva companiei suedeze cu privire la un teren de 16 hectare achiziţionat de la un consorşiu agricol, pe care aceasta a construit un mega-magazin la începutul anilor 2000.

Liderii grupului suedez spun că li s-au falsificat semnăturile şi că-şi vor terenul înapoi.

Faptul că aceste raiduri, iniţiate din motive de ordin fiscal sau orice alte motive, au loc cu o frecvenţă în creştere trebuie să reprezinte un semnal de avertizare pentru orice companie care şi-ar dori să investească în Rusia. Iar cât îi priveşte pe oligarhii ruşi, aceştia trebuie că se întreabă cui îi va mai veni rândul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO