Business Internaţional

În conflict cu Turcia, Grecia va cumpăra noi avioane de luptă şi nave de război

În conflict cu Turcia, Grecia va cumpăra noi avioane de...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.09.2020, 00:00 210

Grecia va cumpăra şase avioane de luptă F18 Rafale noi şi şase second-hand din Franţa, precum şi noi fregate, a anunţat premierul grec Kyriakos Mitsotakis pe fondul tensiunilor sporite cu Turcia, scrie EUobserver. El a lăudat ca fiind „primul pas pozitiv“ decizia Turciei de a rechema o navă de foraj petrolier din apele Mediteranei revendicate de Grecia.

„Vrem să comunicăm cu Turcia, dar într-un climat fără provocări“, a spus el. Între timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a ameninţat pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care critică Ankara pentru insistenţa de a încălca suveranitatea Greciei şi Ciprului în Mediterana prin explorări de gaze şi petrol în ape pe care aceste ţări consideră că sunt ale lor. „Nu vă încurcaţi cu Turcia“, a spus Erdogan, referindu-se la presiunea franceză împotriva strategiei turceşti în estul Mediteranei.

„Domnule Macron, veţi avea mai multe probleme cu mine“, a adăugat Erdogan, spunând că Macron este „pe ultimul picior“ politic. Turcia a anunţat, de asemenea, un exerciţiu naval cu muniţie de război în ape revendicate de Cipru. Grecia, Franţa şi Turcia sunt parteneri în NATO. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO