Business Internaţional

În ce îşi investeşte banii unul dintre cei mai celebri economişti: Nouriel Roubini, omul care a prezis criza din 2008

În ce îşi investeşte banii unul dintre cei mai celebri economişti: Nouriel Roubini, omul care a prezis criza din 2008

Nouriel Roubini

Autor: Alexandru Stefan Matei

22.01.2012, 16:48 6975

Economistul Nouriel Roubini, devenit celebru pentru că a prezis criza financiară izbucnită în SUA, a vorbit despre viaţa sa privată într-un unterviu pentru cotidianul canadian Globe and Mail.

Ziarul ilustrează programul încărcat al lui Roubini prin faptul că a stat la Toronto pentru 36 de ore, urmând să meargă pentru două săptămâni în Europa, unde va fi prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, la Milano, Londra, Berlin şi Moscova. El a venit în Canada după un turneu în India, Hong Kong şi Mexic.

Cam aşa arată viaţa nomadă a unuia dintre cei mai cunoscuţi economişti, Nouriel Roubini, conoscut şi sub numele de Dr. Doom din cauza previziunilor sumbre pe care le face.

Din poziţia de preşedinte al firmei sale de consultanţă Roubini Global Economics, Roubini, care este şi profesor la Universitatea din New York, petrece 60-70% din timpul său pe drum, dormind în medie 4-5 ore pe noapte atunci când călătoreşte.

Ce spune Roubini despre:

Previziuni greşite: În 2009, în mijlocul recesiunii, am prezis corect faptul că economiile dezvoltate vor înregistra o creştere anemică, dar am fost surprins de faptul că politica de relaxare cantitativă a băncii centrale a SUA a condus la o creştere susţinută a bursei. Am crezut că bursa va rămâne mult timp la valorile minime atinse în martie 2009. Aici am greşit, nu am crezut că banii ieftini şi lichiditatea pot genera un raliu pe bursă, în ciuda faptului că indicatorii fundamentali ai economiei erau în continuare fragili.

Imaginea economiştilor şi statutul său de celebritate: Îmi place să colecţionez opere de artă contemporană, merg la multe târguri de artă. Îmi plac Damien Hirst şi Matthew Barney (...) Pentru mine au devenit mai importante problemele geopolitice pentru că nu ai cum să înţelegi economia dacă nu înţelegi geopolitica. Oamenii consideră că economiştii au de a face doar cu tabele şi grafice.

Investiţi pe bursă: Sumele variază în timp şi nici nu sunt un investitor activ. În 2007, când am început să îmi fac griji din cauza crizei financiare mondiale, mi-am mutat investiţiile în cash şi alte active lichide. Cred că investiţiile trebuie făcute pe termen lung, aşa că nu cumpăr şi vând des. De obicei menţin structura unui indice mondial de acţiuni, cu titluri din SUA şi restul lumii, inclusiv pieţe emergente, iar atunci când riscurile cresc îmi diminuez suma investită pe pieţele mondiale şi mut banii în active mai lichide.

Celebritatea pe Twitter, unde are 128.000 de persoane care îi urmăresc anunţurile: Lady Gaga are milioane, Justin Bieber la fel, dar dintre economişti numai Paul Krugman are mai mulţi decât mine. Şi eu urmăresc câteva sute de persoane. Dintre toate reţelele sociale, le-am încercat pe toate, Facebook este mai mult un joc, dar Twitter este o unealtă productivă. Îl folosesc des şi sunt dependent de el.

Căsătorie: Nu m-am căsătorit pentru că petrec trei sferturi din timp călătorind. Bine înţeles, totul este endogen. Iei unele decizii. Poţi avea succes profesional, dar viaţa ta personală ocupă un loc undeva în spate. Nu le poţi avea pe toate.

Proprietăţi: Nu am maşină, barcă sau avion. În timpul liber port blugi. Iubesc cultura, artele vizuale, literatura. Imi place foarte mult arta contemporatnă, dar de obicei cumpăr doar operele artiştilor tineri, chiar înainte să aibă expoziţii. Mă duc la ei în atelier şi cumpăr. Este o pasiune, nu o investiţie.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO