Business Internaţional

În Bulgaria, un oligarh acuzat de crimă vrea să răstoarne guvernul după ce afacerile i-au fost preluate de un stat acuzat şi el de crimă contra economiei de piaţă libere

Bulgaria este cel mai sărac şi depopulat stat membru al Uniunii Europene.

Bulgaria este cel mai sărac şi depopulat stat membru al Uniunii Europene.

Autor: Bogdan Cojocaru

12.06.2020, 00:06 2788

De circa un an, guvernul Bulgariei, aju­tat de diferiţi oficiali europeni şi insti­tuţii financiare, alimentează un sce­nariu în care cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană va fi următorul membru al zonei euro. În tot acest timp, aproape nebăgate în seamă, în Bulgaria s-au produs câteva schimbări ale căror rezultate încep acum să îngrijoreze.

Într-unul dintre cele mai mari şocuri din business-ul bulgar, compania naţională a jocurilor de noroc Sports Totalizator a preluat în ianuarie toate opera­ţiunile de loterie din ţară, conduse anterior de oligarhul Vasil Bozhkov, ajuns între timp să fie descris de procurori drept cel mai periculos om din Bulgaria.

Luna trecută, coaliţia de guvernare condusă de premierul Boiko Borisov a adoptat o lege privind importurile care practic înăspreşte controlul asupra afacerilor unităţii locale a producătorului rus de combustibil Lukoil. Subsidiara este cel mai mare retailer de combustibil din Bulgaria şi principalul furnizor de servicii de depozitare. Luna aceasta, gu­vernul a primit votul parlamentului pentru crearea unei companii de stat care va gestiona o infrastructură cu aproape 100 de benzinării şi depozite de carburanţi cu taxă, scopul fiind atragerea mai multor retaileri de benzină şi motorină pe piaţă şi scăderea preţurilor.

La aceste manevre se adaugă şi alte încercări ale guvernului de a întări controlul statului în economie, prin monopoluri sau alte modalităţi, ceea ce a trezit critici că Borisov, bodyguardul ultimului dictator bulgar, încearcă să dezvolte un capitalism de stat aşa cum fac liderii consideraţi populişti şi naţionalişti ai Ungariei şi Poloniei.

Apoi, oligarhul autoexilat în Dubai Bozhkov, considerat cel mai bogat om din Bulgaria şi acuzat de 18 infracţiuni variind de la tentativă de mituire la angajarea unor ucigaşi plătiţi, a ameninţat că se va întoarce în ţară pentru a prelua puterea.

Printre manevrele care alimentează criticile că Bulgaria este împinsă cu putere spre un capitalism de stat se numără crearea, anul trecut, în urma unei crize legate de furnizarea de apă, a unei companii de tip holding care să controleze firmele de management al apei, notează Bloomberg. De asemenea, guvernul a dat fără licitaţie unei companii de stat care se ocupă cu întreţinerea drumurilor contracte pentru construirea de autostrăzi de 2,3 miliarde de leva (1,2 miliarde euro). În luna mai, executivul a anunţat că va crea o platformă de rezervări hoteliere pentru sprijinirea turismului local şi a cedat poştei pentru zece ani serviciile naţionale de distribuire a presei.

Însă niciuna din aceste manevre n-a trezit în exteriorul ţării interes mai mare decât compania de stat cu 100 de benzinării. Aceasta pentru că atinge un subiect sensibil pentru societate, benzina şi motorina, şi o companie mare, Lukoil. Rafinăria acesteia din Burgas este cea mai mare din Balcani. Guvernul spune că benzinăriile vor fi construite în locuri unde alţi participanţi la piaţă nu au interes să-şi instaleze propriile instalaţii sau în locuri în care sunt concentrate mai multe benzinării cu preţuri similare sau apropiate, potrivit postului naţional de radio din Bulgaria. Obiectivul companiei de stat este de a se asigura că pe piaţă intră mai mulţi retaileri de combustibil astfel încât clienţilor să li se ofere cele mai scăzute preţuri şi de a stoca în rezervoarele statului combustibilii altor companii.

Criticii spun însă că în loc să investească 500 de mili­oane de leva (256 milioane euro) în crearea companiei, statul ar trebui să facă din Comisia pentru pro­tecţia concurenţei o agenţie puternică şi inde­pen­dentă care să poată preveni practicile de tip cartel, no­tează IntelliNews. Ideea a venit după ce în aprilie comisia a lansat o investigaţie privind formarea unui cartel al preţurilor carburanţilor. Între timp, guvernul a constatat că preţurile cerute şoferilor sunt mai mari decât cele la care carburanţii sunt livraţi din depozite. În mai, comisia antitrust a percheziţionat sediile Asociaţiei Bulgare a Petrolului şi Gazelor pentru a afla cum Lukoil Neftochim Burgas, Lukoil Bulgaria, Saksa, Insa Oil, Rompetrol, Shell Bulgaria, OMV Bulgaria, Petrol, Gazprom şi alte companii stabilesc preţurile. „Obiectivul nostru este de a construi infrastructură şi ca prin aceste benzinării să creăm un preţ real“, a explicat ministrul economiei Emil Karanikolov. Ideea principală aici, a precizat el, este de a crea depozite cu taxă. „Prin depozitele cu taxă, vor intra pe piaţă mai mulţi retaileri şi vom avea mai multe benzinării.“

Concurenţa mai mare ar permite preţuri mai mici. Scepticii spun că Bulgaria îşi dezvoltă un capitalism de stat prin care instituţiile sunt folosite pentru redis­tri­bu­i­rea influenţei de piaţă între jucători apropiaţi gu­ver­nului, după cum crede Martin Vladimirov, analist la Cen­trul pentru Studiul Democraţiei de la Sofia. În Polonia, guvernul naţionalist a lansat un plan de „re­polonizare“ a economiei prin care cumpără companii străine, inclusiv bănci şi utilităţi, şi le înlocuieşte cu investitori locali, de preferinţă controlaţi de stat.

În Ungaria, premierul Viktor Orban a transformat economia ţării sporind rolul statului în domeniul bancar şi al energiei în detrimentul proprietarilor străini. Apoi, guvernul a v‚ndut unele active către oameni de afaceri aliaţi, ale căror companii sunt alimentate cu bani din contracte cu statul şi fonduri europene.

Acum, când pandemia ameninţă cu colapsul economic fiecare stat european, Bozhkov vrea să se întoarcă acasă. „Intenţionez să intru în politică. Ne trebuie un nou proiect politic. Lui Borisov trebuie să-şi fie luată puterea“, a spus oligarhul într-un interviu telefonic pentru Bloomberg. El este acuzat în Bulgaria în patru cazuri de ucidere la ordin. Diplomaţi americani l-au descris pe oligarh ca fiind un mafiot, cunoscut drept „Craniul“.

Borisov este prezent la conducerea Bulgariei de 11 ani şi este investigat de procurorii bulgari de implicare într-un caz de spălare de bani privind achiziţia unei locuinţe de lux în Spania. Investigaţia este considerată un exerciţiu de PR deoarece despre aceleaşi fapte procurorii au fost atenţionaţi în urmă cu câţiva ani de acelaşi ONG care a alertat autorităţile spaniole. Bulgarii nu au reacţionat atunci. Însă în aceeaşi lună, procurorii bulgari au lansat o anchetă de corupţie contra fostului premier Ivan Kostov, principalul critic al guvernului Borisov. Procurorii au reacţionat astfel la comentarii acuzatoare faţă de Kostov ale unui economist american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO