Business Internaţional

În America petrolul a ajuns să nu valoreze aproape nimic

În America petrolul a ajuns să nu valoreze aproape nimic

Autor: Bogdan Cojocaru

20.01.2016, 00:05 2281
În Canada, unul dintre cele mai ieftine tipuri de petrol din lume costă 15 dolari barilul. În unele contracte petrolul din şisturi bituminoase ajunge la 8 dolari barilul. Există însă un loc în SUA unde preţurile chiar au luat-o razna.

Flint Hill Resources, o companie de rafinare deţinută de celebra familie de industriaşi americani Koch, a anunţat că va achiziţiona petrol cu un grad ridicat de sulf din Dakota de Nord la preţul de 1,50 de dolari barilul, potrivit Bloomberg.

Ieri, petrolul Brent, referinţa pentru pieţele internaţionale, se tranzacţiona cu 29 de dolari barilul.

Însă unele tipuri de ţiţei sunt cotate sub referinţă deoarece sunt de o calitate mai slabă, cum este acel ţiţei din Dakota de Nord, sau cumpărătorii se confruntă cu costuri mai mari de transport, explică The Wall Street Journal. Dakota de Nord are un deficit de infrastructură de transport pentru ţiţei bogat în sulf.

Preţuri ale petrolului apropiate de zero subliniază cât de gravă este situaţia în industria americană de profil. Cotaţia de referinţă pentru piaţa americană s-a prăbuşit cu peste 70% în ultimele 18 luni şi săptămâna trecută a ajuns sub 30 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii 12 ani.

Petrolul cu grad ridicat de sulf este în general mai ieftin deoarece poate fi procesat în rafinării cu echipamente specifice pentru acest tip pentru a fi înlăturat sulful.

Şi producători din afara SUA simt puternic stresul provocat de prăbuşirea preţurilor. Bitumul canadian era vândut săptămâna trecută cu 8,35 de dolari barilul, în condiţiile în care în urmă cu doi ani cotaţiile atingeau şi 80 de dolari barilul.

Aparent dintr-o eroare, Flint Hill Resources a scris pe pagina sa de internet că achiziţia în cauză s-a facut la preţul de –0,5 dolari barilul, stârnind vâlvă în presa de profil deoarece preţurile raportate de companie sunt folosite ca referinţă pentru alte tipuri de petrol. Cifra a fost corectată ulterior la 1,50 de dolari pe baril.

Însă energie la preţuri negative nu este ceva fără precedent. Propanul a fost vândut timp de trei luni anul trecut cu preţuri cu minus pe piaţa canadiană. Rafinăriile de petrol îşi plătesc câteodată anumiţi clienţi să le ia de pe stocuri produse pentru care cererea este redusă cum ar fi sulful sau cocsul din petrol.

Totuşi, preţurile anunţate acum de Flint Hill sunt şocante având în vedere că în urmă cu un an acelaşi tip de petrol se tranzacţiona cu 13,5 dolari barilul, iar în ianuarie 2014 cu 47,6 dolari barilul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO