Business Internaţional

Imperiul de peste 43 de miliarde de euro construit de Petr Kellner: Pe valul privatizărilor din Cehia a trecut de la birotică şi papetărie în anii `90, la un grup cu afaceri în 25 de ţări

Imperiul de peste 43 de miliarde de euro construit de...

Autor: Alex Ciutacu

29.03.2021, 19:00 1485

Cu o avere de peste 15 miliarde de euro, Petr Kellner a fost cel mai bogat om de afaceri din Cehia, întrucât el era fondator şi acţionar majoritar al conglomeratului PPF, cu operaţiuni în 25 de ţări.

Miliardarul a decedat în urma unui accident de elicopter în Alaska, care a avut loc sâmbătă, şi care este încă investigat.

El este cunoscut în România în primul rând pentru că este proprietarul Pro TV, principalul canal de televiziune din Rmânia, după ce conglomeratul PPF a preluat grupul CME (proprietarul Pro TV) de la americanii de la AT&T, într-o tranzacţie anunţată în 2019.

Totodată, el deţine două clădiri de birouri aflate în apropierea sediului Guvernului de la Bucureşti. PPF Real Estate deţine din 2016 Metropolis Center, iar din 2018 Crystal Tower.

Ieşit de pe băncile facultăţii în Praga cu o diplomă în economie, Petr Kellner şi-a pus bazele averii la începutul anilor `90 vânzând produse de birotică şi papetărie.

Mai târziu, el a reuşit să prindă „lozul cel mare” în timpul privatizărilor în masă din Cehia şi a pus mâna pe cel mai mare asigurator al ţării.

Trei decenii mai târziu, grupul înregistra active totale de peste 43 de miliarde de euro în iunie 2020, cele mai recente date disponibile, iar balanţa de profit şi pierderi indica o pierdere de 384 de milioane de euro.

Activitatea companiilor din grup acoperă România, Cehia, Rusia, Bulgaria, Croaţia, China, Slovacia, Olanda, Ungaria, Germania, Elveţia, SUA, Kazakhstan, Vietnam, India, Muntenegru, Indonezia, Filipine, Polonia, Serbia, Slovenia, Franţa, Marea Britanie, Finlanda şi Turcia.

Pe lângă Central European Media (CME), proprietarul Pro TV, imperiul său cuprinde zeci de companii, de la industria financiară – PPF Financial Holdings, Home Credit, Air Bank, PPF Life Insurance – la telecomunicaţii – PPF Telecom Group, O2 Czech Republic, CETIN – la subsidiare precum Mall Group, Heureka, Skoda Transportation sau RAV Agro.

Cele mai recente date pe un an complet sunt cele pe 2019, iar acestea arătau active totale de peste 48 de miliarde de euro, venituri de 10,5 miliarde de euro şi profit net atribuibil acţionarilor PPF de 935 de milioane de euro. Este de menţionat că Petr Kellner controla peste 98,5% din acţiuni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO