Business Internaţional

IMM-urile germane isi reduc expunerea fata de banci

07.04.2006, 00:00 15

Un nou studiu releva faptul ca firmele mici si mijlocii din Germania (Mittelstand) renunta rapid la dependenta lor traditionala de imprumuturi bancare, relateaza Financial Times.

Datele colectate de Siemens Financial Services, divizia de finantari a conglomeratului din domeniul ingineriei, indica faptul ca sectorul firmelor mici si mijlocii a redus platile de dobanzi bancare cu aproape doua treimi in decurs de doi ani, firmele rivale britanice fiind comparativ de doua ori mai expuse decat acestea fata de imprumuturile bancare.

Calculate in raport cu profiturile brute, platile de dobanzi efectuate de companiile germane s-au situat sub 25% anul trecut, comparativ cu 64% in 2003. In Marea Britanie, proportia a crescut in aceeasi perioada de la 45% la 56%. Datele, bazate pe o analiza realizata in randul unui numar de 4.500 de companii din Germania si Marea Britanie, arata ca firmele germane au inceput sa se bazeze din ce in ce mai mult pe tehnici alternative de finantare, cum ar fi leasingul.

Un sfert din investitiile totale in echipamente sunt finantate prin leasing in Germania, comparativ cu 28,7% in Marea Britanie si in crestere dramatica comparativ cu cativa ani in urma.

Companiile germane nu prea au avut de ales. Bancile germane, in special cele detinute de stat, Landesbankern, si cele de economii, Sparkassen, s-au miscat rapid, introducand mai mult modele economice de creditare. Aceasta miscare a survenit in parte ca o reactie la pierderea garantiilor lor de stat care sustinusera ratingurile ridicate de credit si ratele scazute legate de creditare.

In plus, toate bancile resimt presiunile cerintelor mai drastice legate de alocarea capitalului incluse in Basel II. De asemenea, bancile germane au sapat adanc in propriile rezerve de lichiditati pentru a indeplini cerintele legate de investitii.

La sfarsitul anului trecut, o companie medie de pe segmentul celor mici si mijlocii dispunea de un volum al lichiditatilor echivalent cu numai 2,8% din vanzari, jumatate din volumul inregistrat cu doi ani in urma, conform studiului Siemens. In Marea Britanie, raportul a ramas neschimbat la 15,8%.

Siemens crede ca firmele mai mici din Marea Britanie sunt bine dotate pentru a demara o runda de fuziuni si achizitii cu plata sub forma de cash, in timp ce rivalele lor germane ar putea intampina greutati in a creste pe baza de achizitii.

Profitabilitatea in randul aceluiasi segment Mittelstand ramane mult mai scazuta decat cea a rivalelor lor britanice. Studiul arata ca in medie profitul brut ca procent din vanzari este de numai 2,5% in cazul companiilor germane, comparativ cu mai mult de 5% in Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO