Business Internaţional

Imaginea săptămânii publicată de Agenţia Spaţială Europeană este dedicată României. Ce cuprinde "Mozaicul românesc"

Imaginea săptămânii publicată de Agenţia Spaţială...

Autor: Madalina Cerban

07.12.2014, 10:54 932

Scanările au fost realizate prin impulsuri radar orizontale şi verticale cu polarizare dublă, din care s-a generat culoarea compozit artificială, informează Agenţia Spaţială Română (ROSA).

În imaginea satelitară furnizată de ESA sunt vizibili Munţii Carpaţi, care se întind dinspre nord şi peste centrul ţării, dar şi Dunărea - cel mai lung fluviu din Uniunea Europeană -, care traversează ţara de-a lungul frontierei cu Serbia şi Bulgaria, după care se varsă în Marea Neagră prin Deltă - vizibilă în partea dreaptă a imaginii, între România şi Ucraina.

Nu în ultimul rând, capitala României, Bucureşti, poate fi observată în partea sud-estică a ţării, ca un grup de reflecţii radar luminoase care pornesc din centru şi se extind spre exterior.

ESA aminteşte că România are cea mai mare zonă de păduri virgine din Europa şi bogăţii naturale impresionante. Urşi bruni şi lupi pot fi întâlniţi în zona montană, la poalele munţilor se află izvoare minerale şi termale, cărora li se adaugă varietatea extrem de bogată de păsări, peşti, animale şi plante din Delta Dunării.

De asemenea, ESA precizează că Bucureştiul va fi în septembrie 2015 gazda unui curs de Land Training dedicat pregătirii următoarelor generaţii de oameni de ştiinţă din domeniul observării Pământului.

Familia de misiuni Sentinel a fost dezvoltată de ESA cu scopul de a îndeplini nevoile operaţionale ale programului Copernicus, cea de-a doua iniţiativă spaţială emblematică a Uniunii Europene, după sistemul de poziţionare Galileo. Misiunile Sentinel sunt în număr de şase, iar fiecare dintre ele este bazată pe o constelaţie de doi sateliţi, fiecare cântărind 2.300 de kilograme.

Sentinel 1 este o misiune radar ce constă într-o constelaţie de doi sateliţi, Sentinel-1A şi Sentinel-1B, care vor furniza imagini cu suprafeţele de uscat şi cele de ocean din Europa, Canada şi regiunile polare indiferent de condiţiile meteorologice de zi şi de noapte şi în timp aproape real. La fiecare şase zile, sateliţii vor furniza imagini ale întregului Pământ.

Primul satelit, Sentinel-1A, a fost lansat cu o rachetă Soyuz de la portul spaţial european pe 3 aprilie 2014.

În afară de transmiterea datelor către staţiile de sol din întreaga lume, pentru diseminare rapidă, Sentinel-1 este echipat cu un terminal laser pentru a transmite date prin intermediul sateliţilor din European Data Relay System aflaţi pe orbite geostaţionare.

Datele de la sateliţii Sentinel vor fi furnizate în mod gratuit şi deschis. Datele brute vor fi analizate şi prelucrate de furnizorii de servicii din sectorul public şi privat.

Agenţia Spaţială Romană (ROSA) a organizat diferite evenimente dedicate utilizatorilor şi furnizorilor de servicii Copernicus, cum ar fi conferinţele "Serviciile Copernicus în era Sentinel - Beneficii pentru Europa de Est". De asemenea, în scop de pregătire pentru misiunea de monitorizare a calităţii aerului Sentinel-5 Precursor, planificată pentru lansare în 2016, oamenii de ştiinţă de la opt institute Europene s-au întâlnit la Bucureşti pentru a testa diferite sisteme aeriene ce vor fi folosite pentru a valida corectitudinea datelor oferite de acest nou satelit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO