Business Internaţional

Îi va sacrifica Ungaria pe cei îndatoraţi în valută pentru a-i ajuta pe exportatori?

Îi va sacrifica Ungaria pe cei îndatoraţi în valută pentru a-i ajuta pe exportatori?

Ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, a declarat că menţinerea unui forint puternic în perioada 2002-2010, când la putere erau socialiştii, a fost o greşeală. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

14.01.2013, 00:04 1450

Ungaria, prin ministrul economiei Gyorgy Matolcsy, creditat de presa ungară cu cele mai mari şase de a prelua funcţia de guvernator al băncii centrale, a surprins pieţele cu comentarii care aparent sugerează că el va fi adeptul unui forint slab. Moneda ungară s-a depreciat ulterior cu "o viteză înfricoşătoare", scrie The Wall Street Journal.

Matolcsy a declarat că menţinerea unui forint puternic în perioada 2002-2010, când la putere erau socialiştii - principala formaţiune de opoziţie faţă de actualul partid de guver­nământ Fidesz, a fost o greşeală.

"Potrivit gândirii economice ortodoxe, părea logic să faci împrumuturi cu dobânzi reduse în euro şi franci elveţieni pentru a avea cea mai mare parte a datoriei statului în valută, să menţii forintul puternic pentru a limita inflaţia şi să laşi deficitul bugetar să crească peste nivelul de 3% din PIB. După criză, aceste decizii s-au dovedit catastrofale", a afirmat Matolcsy.

Comentariile au avut efecte imediate pe pieţele valutare. Forintul s-a depreciat "cu o viteză înfricoşătoare", cu 3% între dimineaţa zilei de joi şi după-amiaza zilei de vineri, aproape de pragul psihologic de 300 de unităţi pentru un euro, a spus Peter Attard Monta­nelto, dealer la Nomura. Astfel, moneda ungară a înregistrat performanţe cu mult mai slabe decât cele ale ţărilor vecine.

"Aceste comentarii sunt un şoc pentru mine", a menţionat dealerul, explicând că un forint slab are efecte negative asupra consumului intern care ar contrabalansa efectul pozitiv avut asupra exporturilor din cauza gradului ridicat de îndatorare în valută al companiilor şi gospodăriilor ungare.

Chiar şi dacă Matolcsy nu va ajuge la conducerea băncii centrale, afirmaţiile sale reprezintă un indicator a ceea ce va urma, a notat Montanelto. "Oricine va fi acolo va juca rolul dat de guvern şi de Matolcsy în «parteneriatul strategic» pentru stimularea creşterii", a mai spus traderul, făcând referire la afirmaţiile din decembrie ale ministrului potrivit cărora este nevoie de "o cooperare strategică" între guvern şi banca centrală.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban este în conflict cu actualul guvernator al băncii centrale deoarece acesta nu-i sprijină politicile economice şi financiare.

WSJ: S-a întors norocul pentru leu

Leul s-a transformat din paria pieţelor monetare într-un favorit clar al regiunii în doar şase luni, în condiţiile în care situaţia politică a devenit mai stabilă, iar perspectiva mai colorată a zonei euro a readus încrederea în investitorii care caută profit pe pieţele emergente, notează The Wall Street Journal. "Împărtăşim percepţia de pe piaţă că situaţia din România s-a îmbunătăţit oarecum. Cu siguranţă s-a schimbat în bine", a afirmat Nick Shearn, analist la BlueBay Asset Management, fond londonez de investiţii care deţine obligaţiuni emise de guvernul României. De la alegerile de pe 9 demebrie, leul s-a apreciat cu aproape 4%, la cel mai bun nivel în raport cu euro de după aprilie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO