Business Internaţional

Igor Dodon: Există două soluţii, proteste masive sau presiune din partea partenerilor externi

Igor Dodon: Există două soluţii, proteste masive sau...

Autor: Bianca Pavaluca

09.06.2019, 13:01 144

Igor Dodon a organizat duminică o conferinţă de presă, în urma discuţiilor purtate cu Blocul ACUM şi PSRM, care au format sâmbătă majoritate parlamentară, ceea ce a dus la „deblocarea crizei politice din Republica Moldova”.

Preşedintele suspendat din funcţie a transmis că a primit foarte multe mesaje de încurajare din partea partenerilor externi, care recunosc legalitatea proceselor parlamentare ce au avut loc sâmbătă.

Dodon a criticat Partidul Democrat şi l-a acuzat pe Vladimir Plahotniuc, liderul partidului, că nu doreşte să renunţe la putere.

„Cei care pe parcursul ultimilor ani au controlat instituţiile de stat nu vor să cedeze puterea în Republica Moldova. Era de aşteptat. Nu cred că se aşepta cineva ca Plahotniuc să plece singur”, a declarat Dodon.

Pentru criza politică din ţară, Igor Dodon a transmis că există două soluţii: organizarea de proteste masive şi presiunea pe care o pot exercita partenerii externi, care recunosc legitimitatea deciziilor de sâmbătă.

„Sunt mai multe soluţii. Să chemăm oamenii masiv în stradă, dar nu azi, pentru că nu trebuie să punem oamenii faţă în faţă. Ei asta îşi doresc, de aia au pus oameni în corturi. A doua soluţie, presiunea din partea partenerilor noştri externi, şi din est şi din vest. Sunt în permanentă legătură cu ambasadorii”, a transmis Dodon.

De asemenea, preşedintele Republicii Moldova a acuzat membrii Curţii Constituţionale că se lasă şantajaţi şi controlaţi şi că data limită comunicată iniţial pentru formarea majorităţii parlamentare era de 9 iunie.

„Poziţia noastră fermă, susţinută de societate şi partenerii străini: termenul limită de dizolvare a Parlamentului e data de 9 iunie. Astăzi. Ieri a fost termenul legal de formare a majorităţii parlamentare şi formarea Guvernului. Premise pentru dizolvarea Parlamentului, azi, nu sunt. Decizia reprezintă o uzurpare a puterii în stat”, a declarat Dodon cu referire la decizia de dizolvare a Parlamentului.

„Dacă se ştia din timp că data limită e 7 (iunie, n.red.), cred că majoritatea parlamentară se forma pe 6. Ei au creat impresia că e data de 9”, a adăugat Dodon, criticând decizia Curţii Constituţionale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO