Business Internaţional

Iesirea investitorilor straini din regiune aduce un nou val de scaderi pentru monede

Iesirea investitorilor straini din regiune aduce un nou val de scaderi pentru monede
17.02.2009, 18:35 25

Forintul maghiar a ajuns la un minim record fata de euro, iar zlotul polonez si coroana ceheasca au scazut pe fondul amplificarii semnalelor privind inrautatirea situatiei economice din Europa Centrala si de Est, scrie Bloomberg.

Forintul a pierdut in sedinta de luni 2,2% din valoare dupa ce guvernul de la Budapesta a anuntat un plan de reducere a impozitelor in conditiile celui mai semnificativ declin al productiei industriale din 1991 incoace. Ieri dimineata moneda maghiara scazuse cu mai mult de 1%, pana la 308,70 forinti/euro.
In acelasi timp, zlotul polonez s-a depreciat cu 4% in fata euro, ajungand la cea mai scazuta valoare din ultimii cinci ani, dupa ce analistii au anticipat cel mai important declin din ultimii 17 ani al productiei industriale.
Coroana ceheasca a coborat cu 2,2% pana la cel mai jos nivel din 2005 incoace. Cele doua monede pierdusera ieri, pana la ora 16.00 (ora Romaniei), 1,1%, respectiv 1,3%.
Grivna ucraineana, care a pierdut 43% fata de dolar din august 2008 incoace, s-a mentinut luni la un nivel similar celui de saptamana trecuta. Analistii estimeaza insa ca aceasta s-ar putea deprecia cu 19% in fata monedei americane in urmatoarele sase luni.
"Situatia economica din regiune se inrautateste, iar acest lucru are un impact negativ puternic asupra evolutiei monedelor", a declarat Michal Karewicz, analist in cadrul Citigroup din Varsovia. "Investitorii parasesc Europa de Est si muta capitalurile in Occident", a adaugat el.
Si bursele din regiune au intrat, de asemenea, pe o panta descendenta, cele mai afectate fiind actiunile institutiilor financiare care ar putea inregistra o scadere semnificativa a profiturilor. La inceputul sedintei de tranzactionare de ieri indicele polonez WIG 20 a pierdut 4,3%. Luni, indicele NTX al celor mai mari 30 de companii listate din Europa Centrala pierduse 3,5% din valoare.
Europa Centrala si de Est se numara printre cele mai vulnerabile piete in fata crizei financiare, in conditiile in care recesiunea din zona euro reduce drastic exporturile tarilor din regiune, iar deprecierea abrupta a monedelor impinge in sus ratele creditelor contractate in valuta. Zlotul polonez, de exemplu, a pierdut anul acesta 14,3% in fata euro, acesta fiind cel mai semnificativ declin dintre toate monedele tarilor emergente.
In acelasi timp, deprecierea monedelor din Europa de Est genereaza riscuri enorme pentru bancile din regiune, care s-ar putea confrunta cu un val semnificativ de credite neperformante ca urmare a majorarii platilor lunare suportate de catre debitori, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Moody's.
Aceasta problema survine in conditiile in care creditele in valuta detin o proportie importanta din totalul imprumuturilor acordate in regiune. In Polonia, de exemplu, jumatate din creditele contractate de mediul privat sunt in moneda straina. Europa emergenta ar putea avea nevoie de pana la 400 mld. dolari (circa 313 mld. euro) pentru a-si plati datoriile externe cu scadenta anul acesta. Aceasta suma echivaleaza cu o treime din Produsul Intern Brut al regiunii, ceea ce genereaza speculatii potrivit carora tarile est-europene ar putea fi nevoite sa apeleze intr-un numar mai mare la ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI) si a altor organisme internationale similare.
 
Euro este tras in jos de turbulentele din Est
Euro a coborat la cel mai jos nivel din ultimele doua luni si jumatate in fata dolarului american dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat ca ar putea reduce ratingul pentru o serie de banci occidentale care activeaza pe pietele din Europa Centrala si de Est, scrie Bloomberg. Moneda unica europeana pierduse pana la jumatatea sedintei de ieri 1,9% din valoare in fata dolarului american, fiind cotat la 1,265 dolari. "Cel mai probabil, turbulentele din Europa Centrala si de Est vor persista", a declarat Masafumi Yamamoto, strateg valutar in cadrul Royal Bank of Scotland din Tokio. "Iar investitorii ar putea percepe acest lucru ca pe un semnal de a vinde in continuare euro", a adaugat el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO