Business Internaţional

Ieşirea din zona euro ar putea fi până la urmă o opţiune pentru Germania, nu pentru Grecia

Ieşirea din zona euro ar putea fi până la urmă o opţiune pentru Germania, nu pentru Grecia

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

28.09.2012, 00:03 2002

Discuţii privind ieşirea Greciei din zona euro şi consecinţele acestui lucru sunt la ordinea zilei. Jurnalistul Martin Wolf, şeful comentatorilor de la Financial Times, introduce însă ideea că ar fi mai bine pentru toată lumea dacă Germania ar fi cea care să renunţe la moneda unică.

Wolf citează două studii care arată că de la adoptarea euro Ger­mania a urmărit o strategie mer­can­tilistă costisitoare în deza­vantajul populaţiei şi al productivităţii eco­nomiei.

În timp ce Ger­mania acumula cre­anţe la ţări cu pro­bleme din zona euro, veniturile perso­nale disponibile şi con­sumul germanilor au avut un avans limitat după 1998, iar productivitatea a crescut mai puţin decât în Marea Britanie sau Statele Unite în perioada 1999-2011.

Wolf notează că multe dintre aceste creanţe se vor dovedi probabil o risipă de bani, dacă judecăm pe baza experienţei trecute.

Dacă ar ieşi din zona euro, Germania ar avea o marcă puternică, iar productivitatea şi veniturile reale ale consumatorilor ar creşte. În loc să ofere surplusurile din economii ca împrumut ţărilor străine, germanii s-ar putea bucura de standarde mai bune de trai acasă.

Oricum, mai devreme sau mai târziu Germania va trebui să facă aceleaşi ajustări ale politicii sale economice. Fie înăun­trul sau în afara zonei euro, Germania tre­buie să renunţe la strategia sa mercan­tilistă, încheie Wolf.

Doar 43% din ger­mani ar fi în fa­voarea păstrării mo­nedei euro, în timp ce 41% ar cere revenirea la fosta marcă ger­mană, potrivit unui sondaj online realizat de YouGov în vara acestui an. Dacă referendumul ar fi pe tema rămânerii în Uniunea Europeană, 51% ar vota pentru şi doar 28% ar fi împotrivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO