LIVE: AFACERI DE LA ZERO: Tiberiu şi Kinga Dicoi au transformat pasiunea pentru dulce într-un business cu ciocolată artizanală şi au în plan să îşi dezvolte afacerea în afara ţării
Business Internaţional

Ieftinirea gazelor naturale face victime din categoria grea în Europa. În primul semestru din 2019, importurile de gaze ruseşti în UE au totalizat 39,4%, urmate de Norvegia cu 29,6%

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia sunt angajate într-o relaţie tensionată când vine vorba de gaze, Rusia şi UE fiind integrate strâns din punctul de vedere al livrărilor de gaze, iar Statele Unite încercând să câştige un acces mai larg la piaţa europeană pentru propriile exporturi de gaze naturale lichefiate, scrie CNBC.

În contextul acestor tensiuni şi al ofertei excedentare la nivel mondial, preţurile gazelor scad puternic. Printre victime se numără firme ca Centrica, prima companie de energie care a anunţat o reducere majoră a valorii contabile a activelor de producţie din Europa, potrivit Bloomberg. 

Cel mai mare furnizor de energie din UK s-a alăturat astfel altor companii importante ca Royal Dutch Shell şi Chevron în a resimţi impactul scăderii puternice a preţurilor gazelor

Europa îşi poate cumpăra gazele naturale de unde vrea, inclusiv din Rusia, dar ar trebui să existe o competiţie mai puternică între furnizori, declara recent un oficial american din sectorul energiei pentru CNBC, adăugând că Rusia „se teme“ de o creştere a exporturilor de energie din America.

SUA, care vrea să-şi crească exporturile de gaze naturale lichefiate în Europa, a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul pe care-l presupune dependenţa de gazele ruseşti pentru continent.

„Ne aşteptăm ca o mulţime de ţări să continue să cumpere gaze din Rusia“, a declarat Frank Fannon, secretar de stat pentru resurse energetice.

„Este un lucru foarte bun, atâta vreme cât se bazează pe un model competitiv. Dacă nu există transparenţă la nivel şi concurenţă, nu există piaţăî, a adăugat acesta.

Fiind cel mai apropiat gigant energetic al Europei, Rusia a devenit în mod normal cel mai mare furnizor de gaze pentru continent de-a lungul anilor şi şi-a consolidat recent poziţia cu proiecte de gazoducte, cum ar fi Nord Stream 2, menite să-i crească exporturile către continent.

Fanon a declarat că Rusia se teme de concurenţa americană pe frontul energetic. „Rusia vede ce se va întâmpla din punct de vedere al exporturilor de energie americane, vede că preţurile din SUA sunt foarte scăzute şi se teme de competiţieî. Acesta a arătat că competiţia este foarte bună pentru consumatorii europeni pentru că preţul gazelor va scădea.

Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale către UE, atât în 2018, cât şi în 2019. În primul semestru al anului trecut, importurile de gaze ruseşti în UE au totalizat 39,4%, urmate de Norvegia cu 29,6%. Importurile de gaze din SUA pe aceeaşi perioadă s-au situat la doar 3,4%.

Gigantul rus Gazprom a declarat recent că speră ca China, mai degrabă decât Europa, să preia cea mai mare parte a exporturilor de GNL din SUA după acordul comercial dintre Washington şi Beijing, scrie Euractiv.

Elena Burmistrova, director în cadrul Gazprom, a arătat că preţurile reduse la gaze din Europa ar putea duce la diminuarea livrărilor de GNL în regiune.

Gazprom a anunţat că intenţionează să-şi menţină cota de pe piaţa europeană la 35% în anul următor după un declin al exporturilor către regiune anul trecut.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.