Business Internaţional

Ideologia băncii centrale americane este atacată

Hélène Rey, profesor la London Business School

Hélène Rey, profesor la London Business School

Autor: Bogdan Cojocaru

09.12.2015, 00:05 882
Mulţi critici ai Rezervei Federale americane au avertizat asupra impactului distructiv pe care-l pot avea asupra economiilor emergente acţiunile agresive ale Rezervei Federale americane sub conducerea lui Ben Bernanke.

Însă când preşedintele Fed, acum “pensionat”, a venit luna trecută la FMI pentru a-şi apăra programul colosal de achiziţii de active, Bernanke şi-a direcţionat discursul nu către criticii experimentaţi din Brazilia sau India, ci către un economist francez de 45 de ani care trăieşte la Londra, scrie The New York Times.

Hélène Rey, profesor la London Business School, spune că impactul pe care politicile Fed îl au asupra pieţelor din întreaga lume a devenit atât de puternic încât economiile emergente au devenit neputincioase în ceea ce priveşte rezistenţa în faţa intrărilor şi ieşirilor mari de investiţii.

Într-o lucrare ştiinţifică prezentată în urmă cu doi ani la una din celebrele întâlniri ale elitei financiare mondiale de la Jackson Hole, şi intens dezbătută, Rey descrie ceea ce ea numeşte ciclu financiar global în care firmele financiare, folosind de cele mai multe ori bani împrumutaţi, dau năvală pe pieţe precum Brazilia şi Turcia când în SUA dobânzile sunt mici şi se retrag agresiv când dobânzile din SUA cresc. Adesea, aceste retrageri lasă dezastru în urmă. Statele emergente se confruntă cu astfel de probleme oricum, fie că au monedele ancorate de dolar, fie că îşi lasă monedele să fluctueze liber.

De aceea Rey recomandă ca autorităţile din SUA şi din alte părţi să introducă reguli care să taie elanul speculatorilor. Aceasta ar putea să însemne controale de capital pe pieţele emergente sau reguli noi pentru fondurile de investiţii care să pedepsească tradingul pe termen scurt.

“Hélène a împins ideea că există un ciclu financiar global şi că ţările sunt expuse la acest ciclu independent  de regimul cursului de schimb valutar pe care-l folosesc. Tot ea a sugerat că singurul mod în care se poate rezolva problema este prin introducerea de controale de capital. Este o poziţie chiar diferită, care poate influenţa pe mulţi”, explică Olivier Blanchard, fost economist şef al FMI.

Discursul de atunci al lui Bernanke s-a axat în mare parte pe moştenirea pe care a lăsat-o în urmă, însă problema cât de atentă trebuie să fie banca centrală americană în ceea ce priveşte efectele pe care politicile monetare le au asupra altor state a devenit deosebit de importantă. O parte din lumea emergentă pare că trece dfin criză în criză de când Fed a anunţat că îşi retrage programul de achiziţii de active. Probabilitatea este mare ca în această lună banca centrală să înceapă să majoreze dobânzile pentru prima dată în aproape 10 ani.

Mulţi economişti au avertizat că dobânzile mai mari, alături de cursurile de schimb nesigure din China şi din alte ţări, vor slăbi creşterea economiei globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO