Business Internaţional

Ideea venitului de bază tulbură serios liniştea politicienilor europeni. „Ar da oamenilor cu pregătire o şansă în luptă“

În SUA, cea mai mare economie a lumii, distribuirea inegală a avuţiei este mai accentuată ca niciodată în epoca modernă

În SUA, cea mai mare economie a lumii, distribuirea inegală a avuţiei este mai accentuată ca niciodată în epoca modernă

Autor: Bogdan Cojocaru

01.02.2016, 22:00 8807
Într-o lume în care populaţia îmbă­trâneşte, iar inegalitatea distribuirii avuţiei este mai accentuată ca niciodată, o idee veche a prins un suflu nou, puternic: venitul minim de bază pentru oricine, indiferent dacă lucrează sau nu. În câteva ţări dezvoltate discuţiile au trecut din mediul academic pe scena politică. 

În special în Elveţia, în Franţa, în Scoţia şi în Finlanda noua tendinţă tulbură serios liniştea politicienilor.

În Elveţia, una din ţările cu cel mai ridicat nivel de trai din lume, academicienii promovează introducerea venitului minim de bază, în timp ce politicienii i se opun. Însă în iunie elveţienii de rând vor vota dacă vor experimenta cu acest sistem sau nu.

Franţa abordează ideea mai prudent. Parlamentul acestei ţări, una din marile economii ale zonei euro, urmează să voteze asupra unui amendament care propune lansarea unui studiu de fezabilitate economică în ceea ce priveşte beneficiile unei astfel de reforme, informează ziarul britanic The Independent. Iniţiatorul proiectului este membru al partidului preşedintelui François Hollande şi fost ministru al muncii. Ideea venitului garantat este sprijinită de alegători din tot spectrul politic, iar interesul pentru ea a crescut în ultimele luni.

Guvernul Finlandei, de asemenea una din ţările cu cele mai ridicate standard de viaţă, face planuri pentru introducerea din 2017 a unui venit de bază de 800 de euro pe lună pentru oricine, care să înlocuiască banii daţi prin sistemele de protecţie socială. Un sondaj de opinie arată că 69% din oameni sunt de acord cu această propunere.

În Scoţia, un think tank, Reform Scotland, a ieşit la rampă cu concluzia că sistemele de beneficii care au legătură cu munca ar trebui înlocuite cu un venit de bază pentru încurajarea muncii. Cu un astfel de venit se rezolvă problema „capcanei sărăciei“, situaţia în care o persoană fără loc de muncă care primeşte beneficii sociale nu este încurajată să muncească deoarece veniturile nete obţinute dacă ar munci ar fi mai mici decât veniturile obţinute dacă nu munceşte. Reform Scotland propune ca venitul de bază să fie plătit tuturor persoanelor adulte şi minorilor care au vârsta legală de muncă, indiferent dacă au loc de muncă sau nu. Orice venit care depăşeşte venitul de bază va fi taxat. Ideea a fost promovată şi de Partidul Verzilor sub numele de „venitul cetăţeanului“. Politicienii acestei formaţiuni au propus un venit lunar de 100 de lire sterline pentru adulţi şi de 50 de lire pentru copii.

„Ar trebui să facem să fie mai uşor pentru oameni să muncească, dacă ei pot şi vor aceasta, nu să-i penalizăm. Venitul de bază face aceasta, dar îi ajută şi pe cei care aleg să studieze sau să facă voluntariat“, a explicat James Mackenzie, coautor al analizei Reform Scotland. El a fost purtător de cuvânt al Verzilor.

În general, cei care susţin ideea venitului de bază spun că astfel s-ar da oamenilor o autonomie mai mare, s-ar face economii în bugetele sistemelor de protecţie socială şi s-ar evita „capcana sărăciei“.

„Un venit de bază ar ajuta oamenii să fie mai raţionali, să aibă pespective mai largi şi să fie pregătiţi pentru a-şi asuma riscuri antreprenoriale. Oamenii care se simt mai în siguranţă lucrează mai bine şi sunt mai productivi“, a explicat pentru The Christian Science Monitor Guy Standing, specialist în studii de dezvoltare la Universitatea din Londra. Cu un venit de bază, oamenii au timp să-şi caute locuri de muncă pe măsura pregătirii şi capacităţii lor, pentru că nu vor fi obligaţi să lucreze în primul loc de muncă găsit doar pentru a-şi plăti facturile. „Ar da oamenilor cu pregătire o şansă în luptă.“

Opozanţii spun că venitul de bază va elimina stimulentele pentru muncă, nu-i va ajuta prea mult pe cei săraci şi va pune presiuni mari pe bugete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO