Business Internaţional

Ideea unei Europe independente financiar de SUA câştigă teren. Dar poate fi pusă în practică? „Toate acestea necesită voinţă politică în Europa.”

Ideea unei Europe independente financiar de SUA...

Autor: Catalina Apostoiu

30.08.2018, 00:06 660

Ministrul german de finanţe vrea ca Europa să creeze noi infrastructuri financiare pentru a se elibera de influenţa SUA, potrivit publicaţiei germane Handelsblatt.

Săptămâna trecută, Heiko Maas stârnea reacţii aprinse sugerând că Europa ar trebui să fie mai puţin dependentă de SUA în ceea ce priveşte sistemul financiar mondial. Într-un editorial publicat în Handelsblatt, acesta scria despre nevoia unui sistem SWIFT mai independent, cât şi despre un posibil fond monetar european, astfel încât europenilor să nu li se mai dicteze ce să facă de către SUA în probleme în care au poziţii diferite, cum ar fi sancţiunile împotriva Iranului.

Acum, se pare că ideea unei independenţe financiare sporite pentru Europa a început să devină din ce în ce mai populară.

Ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire şi-a exprimat recent susţinerea pentru ideile lansate de Maas. „Vreau ca Europa să fie un continent suveran, nu un vasal, iar aceasta înseamnă deţinerea unor instrumente de finanţare total independente”, a declarat Le Maire.

Cum ar arăta însă astfel de instrumente? Maas a scris despre un „sistem SWIFT independent”. Interesant, SWIFT nu este de fapt dominat de SUA. Sistemul ar trebui să fie unul neutru, însă în ultimul deceniu acesta a fost considerat drept un instrument politic. Există temeri că guvernul american ar putea pune presiune pe sistem şi chiar pe boardul acestuia.

Dacă orice ţară care utilizează sistemul intervine, „funcţionalitatea acestuia este obstrucţionată”, spune Isabel Schnabel, profesor la Uni­versitatea din Bonn. Dacă acest lucru nu poate fi evitat politic, atunci un alt tip de sistem, chiar şi unul imperfect, ar fi o idee bună, susţine Schnabel.

Există însă şi alte soluţii, remarcă Jeromin Zettelmeyer, de la Peterson Institute for International Economics din Washington. Una ar fi crearea unor companii intermediare speciale, cum ar fi un importator petrolier deţinut de UE sau un trader. Companiile private şi-ar putea desfăşura afacerile prin intermediul acestora. Plăţile dintre aceste entităţi şi cele iraniene s-ar face direct, în euro, prin intermediul BCE sau băncii centrale iraniene, explică acesta.

Un alt comentator a sugerat că în loc să se concentreze pe sisteme ca SWIFT, Uniunea Europeană ar trebui să depună mai multe eforturi pentru întărirea stabilităţii şi independenţei euro.

Un fond monetar european ar ajuta la transferarea plăţilor în locuri ca Iranul.

Însă acest lucru implică o mulţime de semne de întrebare rămase deocamdată fără răspuns.

Toate acestea necesită voinţă politică în Europa”, concluzionează Axel Hellman, de la European Leadership Network.

“În general, percep o schimbare de mentalitate. Apărarea acordului cu Iranul s-a transformat într-o mai amplă dezbatere privitoare la suveranitatea economică şi politică a Europei”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO