Business Internaţional

Ideea de stat intervenţionist începe să prindă şi în America, leagănul capitalismului pursânge

Ideea de stat intervenţionist începe să prindă şi...

Autor: Catalina Apostoiu

10.05.2020, 11:11 849

Cândva considerată un tabu în rândul conservatorilor, ideea de stat intervenţionist câştigă susţinători, potrivit Bloom­berg Businessweek.

Cu China permanent în vizor şi în condiţiile îngrijorării publice în creştere privind perturbarea lanţurilor de apro­vi­zio­nare cu alimente şi produse medicale, republicanii încep să se alăture democraţilor în susţinerea unei implicări sporite a gu­vernului în direcţionarea resurselor industriale ale Americii.

Discuţiile privitoare la rezistenţa şi viitorul celei mai mari economii a lumii declanşate de pandemie vin în contextul pro­tecţionismului defensiv care a dus la războaiele comer­ciale ale ultimilor doi ani. De această dată, însă, este vorba de ofensivă.

„Când vine vorba de sectoare strategice, fie că este vorba despre sănătate sau maşini, trebuie să existe o auto­suficienţă“, susţine James Litinsky, de la fondul de hed­ging JHL Capital Group. Ceea ce-şi doreşte cu adevărat aces­ta este o nouă politică industrială americană.

Republicani care cu doar câţiva ani în urmă respingeau orice idee de intervenţie a statului în sectorul de business cer acum o strategie naţională pentru identificarea sectoarelor cheie de protejat şi promovat. Aceştia discută stimulente fiscale şi alte modalităţi de a încuraja companiile să-şi aducă operaţiunile acasă din China.

Deocamdată, în centrul conversaţiei se află China şi globalizarea. Dezbaterile încearcă să determine cât control pot şi ar trebui să aibă preşedinţii americani şi alţi strategi în direcţionarea destinului economic al ţăii. Şi dacă levierele pe care va trebui să le tragă pot redirecţiona interesele economice pe termen lung ale companiilor şi consumatorilor.

Trump a introdus un stil mai intervenţionist în paralel cu agenda comercială „America First“. Cel mai interesant este acum cum unii republicani iau faţa preşedintelui în ceea ce priveşte politica industrială.

Astăzi, politica industrială poate părea soluţia evidentă pentru nemulţumirea puternică privitoare la deficitul de măşti şi alte echipamente de protecţie necesare în lupta cu pandemia. Însă o mai bună administrare a sistemului existent de achiziţii şi constituirea unui stoc federal de urgenţă ar fi probabil soluţii mai bune decât campaniile de relocare a fabricilor sau deglobalizarea producţiei cerută de unii politicieni, scrie Bloomberg Businessweek.

În mijlocul unei pandemiii şi al unei crize economice epocale, ambele suprapunându-se cu alegerile prezidenţiale, toată lumea este de acord că există o problemă şi că este necesară o nouă politică industrială americană. Însă majoritatea apelurilor actuale duc lipsă de propuneri specifice. Cum arată politica respectivă, de ce este cu adevărat nevoie, va fi mult mai dificil de stabilit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO