Business Internaţional

Iberdrola face lobby pentru liberalizarea pietei energetice

13.11.2006, 22:59 13

Intr-o Europa in care guvernele detin pachetele majoritare de actiuni in companiile energetice, Ignacio Sanchez Galan, presedintele grupului energetic Iberdrola, pledeaza pentru li-bertatea de fuzionare pe piata spa-niola.
"Realizarea dezvoltarii unei singure piete energetice europene este oprita de lipsa de fuziuni si de ritmul lent al privatizarii", este de parere Ignacio Sanchez Galan, presedintele si directorul executiv al grupului energetic spaniol, Iberdrola.
Intr-un interviu dat ziarului Financial Times, Galan a spus ca este nevoie de conexiuni mai bune intre reteaua de energie electrica a Spaniei si cea din restul continentului, pentru ca grupurile energetice spaniole sa poata vinde mai usor energie electrica companiilor din Franta si din intreaga Europa. "Nu exista suficienta capacitate de interactionare, aceeasi problema pe care a avut-o si Marea Britanie", a spus el.
Un alt factor care opreste reforma de pe piata europeana este interventia guvernarilor in stagnarea actiunilor de pe piata energetica. Un exemplu este pachetul majoritar de 87% detinut de guvernul francez in compania Electricite de France, ceea ce pentru Franta a insemnat nerealizarea multor fuziuni si achizitii in sectorul energetic european.
"Cei patru stalpi ai Uniunii Euro-pene, libertatea de stabilire, de mutare a bunurilor, de miscare de capital si de mutare a persoanelor de la o companie la alta, exista in multe sectoare, dar nu si in cel electric", a declarat presedintele Iberdrola.
Galan, de asemenea, a mentionat ca Spania si Marea Britanie si-au des-chis pietele energetice ale companiilor straine, dar a criticat alti membri ai UE, ca Franta, Italia sau Portugalia care inca nu au facut acest lucru. De asemenea, el a incercat sa inlature speculatiile care spuneau ca ACS, compania spaniola de constructii, incearca sa realizeze o fuziune intre Iberdrola si rivalul principal de pe piata spaniola energetica, Union Fenosa, deoarece ACS a cumparat recent un pachet de 10% din actiunile Iberdrola si mai detine si 30% din Union Fenosa.
"Daca vor sa investeasca, sunt bine primiti. Nu exista neaparat un motiv strategic in spatele investitiei realizate de ACS. Ei nu au cerut sa faca parte din consiliul administrativ si chiar sprijina administratia actuala. Sunt niste investitori stabili", a spus Galan.
Sectorul energetic spaniol este in acest moment implicat intr-o serie de licitatii cu Gas Natural din Spania si E.ON din Germania, ambele companii incercand sa cumpere Endesa, cea mai mare companie energetica a Spaniei.
Galan sustine cu convingere ca legea spaniola ar trebui schimbata pentru a usura calea companiilor energetice spaniole de a fuziona cu si de a accepta competitori europeni.
"Fuziunile nu creeaza mari campioni ci valoare. Luand acest lucru in considerare, actuala legislatie opreste orice fuziune si este complet nedreapta, deoarece companiile straine ar putea sa vina si sa investeasca aici", a mai spus el. Galan s-a alaturat companiei Iberdrola in 2001, dupa ce a parasit sectorul de telecomunicatii, unde a fost directorul general al operatorului de telefonie mobila, Airtel. De atunci, el a investit in noi fabrici de energie electrica si le-a separat de fabricile de energie hidroelectrica, care asigura 11% din productia Iberdrola, in comparatie cu 50% cat reprezenta in 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO