Business Internaţional

Hugo Chavez va fi îmbălsămat ca Lenin

Hugo Chavez va fi îmbălsămat ca Lenin

Autor: Iuliana Enache

08.03.2013, 10:20 868

Aceste funeralii vor avea loc începând cu ora 11.00 (17.30 ora României), la Academia Militară din Caracas, unde sute de mii de persoane vin să se încline, de miercuri, într-un şir necontenit, în faţa trupului neînsufleţit al lui Hugo Chavez, decedat marţi din cauza cancerului.

Majoritatea liderilor latino-americani vor fi prezenţi, la fel ca şi unii aliaţi controversaţi ai fostului preşedinte "antiimperialist": iranianul Mahmoud Ahmadinejad, cubanezul Raul Castro şi belarusul Aleksandr Lukaşenko.

Statele Unite, ţinta predilectă a diatribelor vehemente ale lui Hugo Chavez, şi europenii nu au trimis decât delegaţii de rang secund.

Încă de vineri seara, fostul vicepreşedinte Nicolas Maduro, desemnat de Chavez ca succesorul său, va depune jurământul ca preşedinte interimar.

El "va convoca alegeri în timpul dorit, în 30 de zile, în acord cu Constituţia", a anunţat preşedintele Adunării Naţionale, Diosdado Cabello.

Maduro a creat senzaţie, joi, când a anunţat că liderul sud-american va fi "îmbălsămat", ca marii revoluţionari ai secolului XX, Lenin, Ho Chi Minh sau Mao Tse Tung şi că trupul său neînsufleţit va fi "vizibil încă cel puţin şapte zile".

"Vrem să îl vadă toţi cei care vor acest lucru", a explicat el.

"S-a decis ca trupul neînsufleţit al Comandantului să fie pregătit, îmbălsămat, pentru a putea fi expus într-un sicriu de sticlă şi pentru ca poporul să îl poată avea cu el în muzeul Revoluţiei pentru eternitate", a precizat Maduro.

Autorităţile venezuelene au livrat totuşi informaţii contradictorii cu privire la momentul în care cadavrul lui Chavez va fi transferat la "cazarma Muntelui", la vest de Caracas, unde este în construcţie un Muzeu al Revoluţiei bolivariene.

Maduro a declarat iniţial că acest transfer va avea loc vineri, după funeraliile de stat.

Dar ministrul Ştiinţei şi Tehnologiei şi ginerele lui Chavez, Jorge Arreaza, a anunţat ulterior că trupul neînsufleţit al fostului preşedinte va rămâne expus timp de "cel puţin şapte zile la academia militară".

"Comandantul meu va fi îmbălsămat. El intră în istorie", a afirmat Berkis Martinez, epuizat după ce a aşteptat întreaga zi, fără a-l putea vedea.

"Este bine că dau şapte zile în plus ... şi tot este prea puţin. Ieri, am mers opt kilometri de la spitalul militar şi nu am putut să-l văd. Am venit astăzi, am venit de dimineaţă şi nu am putut să-l văd", a declarat pentru AFP Antonio Gomez, în vârstă de 53 de ani, care făcea o pauză sub un copac, pe un pod din apropierea Academiei Militare.

Potrivit autorităţilor, peste două milioane de venezueleni i-au adus deja un omagiu liderului lor şi zeci de mii îşi aşteaptă în continuare rândul, 24 de ore din 24.

Joi seara, imediat după ce a ajuns la Caracas, preşedintele cubanez Raul Castro, urmat de preşedinta Baraziliei Dilma Rousseff, de predecesorul său Luiz Inacio Lula de Silva şi apoi preşedintele ecuadorian Rafael Correa s-au recules în faţa cadavrului lui Hugo Chavez.

Hugo Chavez era considerat principalul aliat politic şi economic al Cubei şi se prezenta ca fiul spiritual al părintelui Revoluţiei Cubaneze, Fidel Castro.

Anunţul morţii liderului stângii latino-americane a provocat o adevărată undă de şoc în Venezuela şi a deschis o perioadă de incertitudine.

Opoziţia rămâne în umbră pentru moment. Dar nu toţi cetăţenii îl idolatrizează pe Chavez.

"Singurul lucru pe care l-a făcut Chavez a fost să răspândească ură şi diviziune. Ei vor să facă din el un martir. Acest lucru mă face să rând", afirmă Jose Mendez, un programator în vârstă de 28 de ani.

În 14 ani de putere, Hugo Chavez a reînviat flacăra stângii latino-americane "antiimperialiste" pe continentul latino-american.

În Venezuela, el şi-a construit popularitate în rândul păturilor defavorizate cu programe sociale finanţate prin resursele de petrol şi graţie charismei sale exuberante. El a generat, de asemenea, clivaje puternice în societatea venezueleană, fără a reuşi să limiteze sărăcia şi violenţa urbană în creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO