Business Internaţional

Huawei şi America divizează Europa. Răspunsul UE a fost până acum unul divizat, fiecare ţară luând propria decizie, în timp ce instituţiile blocului încearcă să vină cu o politică unificată

Huawei şi America divizează Europa. Răspunsul UE a...

Autor: Catalina Apostoiu

16.12.2019, 00:06 358

A doua cea mai mare companie de telefonie mobilă din Germania a anunţat că Huawei va ajuta la construirea reţelei sale 5G, în pofida controverselor ce circulă cu privire compania chineză Huawei, scrie Financial Times.

Statele Unite au cerut ţărilor aliate să blocheze participarea Huawei la dezvoltarea reţelelor mobile de generaţie următoare cunoscute drept 5G. Washingtonul acuză producătorul chinez de echipamente de telecomu­nica­ţii că reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale, echipamentele acestuia putând fi folosite de către Beijing în scopuri de spionaj. Huawei a respins în mod repetat astfel de acuzaţii. Telefonica Deutschland a anunţat că-şi va reduce dividendul pentru a investi într-o nouă reţea 5G care va fi lansată rapid anul viitor folosind echipamente de la Huawei şi Nolkia. Reţeaua germană este deţinută de Telefonica, ce a confirmat recent că va folosi echipamente Huawei în reţeaua sa de bază din Spania, piaţa sa locală, dar va căuta şi un al doilea furnizor.

Decizia vine pe fondul unor temeri în creştere în Germania cu privire la utilizarea echipamentelor Huawei în reţelele 5G după ce politicieni din coaliţia de guvernare au cerut impunerea unei interdicţii, în linie cu presiunile venite din partea americanilor.

Deutsche Telekom, cea mai mare companie telecom din Germania, parţial deţinută de guvern, a anunţat săptămâna trecută că va îngheţa cheltuielile pe noi echipamente 5G din cauza nesiguranţei politice privitoare la Huawei.

Vodafone, al treilea jucător de pe piaţa germană, a avertizat la rândul său că Europa riscă să rămână în urmă în introducerea 5G dacă situaţia Huawei se prelungeşte.

La nivel mondial, ţări ca Australia şi Japonia au interzis Huawei, în timp ce unele regiuni nu au adoptat încă o poziţie.

Răspunsul UE faţă de Huawei a fost până acum unui divizat, fiecare ţară luând propria decizie, în timp ce instituţiile blocului încearcă să vină cu o politică unificată.

Cancelarul german Angela Merkel refuză să excludă Huawei ca potenţial furnizor de infrastructură 5G în Germania. În Italia, potenţiala implicare a companiilor chineze Huawei şi ZTE în dezvoltarea reţelelor 5G creează probleme cu americanii.

În Belgia, oficialii ezită să meargă mai depate cu dezvoltarea tehnologiei 5G pe fondul temerilor privind influenţa chinezilor.

Reacţia Londrei ar putea veni după alegeri.

Participarea Huawei în construcţia reţelei 5G ar putea fi blocată în Polonia după ce premierul Mateusz Morawiecki a semnat o declaraţie cu vicepreşedintele american Mike Pence cu priire la securitatea telecom.

Ungaria va coopera cu Huawei în construirea reţelei 5G, a anunţat în noiembrie ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO