Business Internaţional

Hollande: Voi face „un efort suplimentar pentru clasa de mijloc“

Preşedintele Franţei: Nu vreau să fac promisiuni pe care să îmi fie imposibil să le ţin. Sursa foto - AFP

Preşedintele Franţei: Nu vreau să fac promisiuni pe care să îmi fie imposibil să le ţin. Sursa foto - AFP

Autor: Daniela Stoican

15.07.2014, 00:06 363
Revenirea economică a Franţei „este aici, dar este prea fragilă, prea ezitantă şi prea vulnerabilă, ceea ce este inacceptabil“, a declarat preşedintele François Hollande într-un interviu televizat dat cu ocazia zilei naţionale. El a asigurat însă că guvernul său va face „un efort suplimentar pentru clasa de mijloc pentru ca mai multe sute de mii de francezi să plătească impozite mai mici“ în 2014-2015.

Hollande revine astfel asupra unui plan de reduceri de taxe pe care vrea să le introducă începând cu anul acesta şi care, potrivit lui, ar trebui să permită ca două milioane de francezi să plătească impozite mai mici şi ca un milion de persoane să nu mai plătească impozitul pe venit, scrie cotidianul Les Echos.

Preşedintele a refuzat să ofere cifre. „Nu vreau să fac promisiuni pe care să îmi fie imposibil să le ţin.“

Hollande a făcut apel la întreprinzători să acţioneze pentru a crea locuri de muncă în virtutea aşa-numitului Pact de responsabilitate şi de solidaritate lansat de el la începutul anului. Prin acest pact statul se angajează să ajute cu aproximativ 40 mld. euro până în 2020 întreprinderile dacă acestea creează locuri de muncă şi investesc.  „Vă pun pe masă, cu o garanţie – parlamentarii tocmai au votat textele de lege – ceea ce va face statul timp de trei ani: susţinerea întreprinderilor, scăderi de impozite pentru gospodării, economii bugetare. Totul este cunoscut, totul este pus pe masă şi nimic nu va fi modificat. Aşa că le spun întreprinderilor: «Acum ţine de voi să vă exprimaţi încrederea»“, a spus el. Comentariile lui Hollande vin în condiţiile în care încrederea oamenilor de afaceri în economie se erodează, iar popularitatea preşedintelui este la cote minime. El a recunoscut că în Franţa povara fiscală este prea mare.

Franţa, a doua economie ca mărime din UE, suferă de un deficit de competitivitate mai ales în raport cu Germania. PIB-ul stagnează, Hollande întâmpină rezistenţă în implementarea de reforme, în special pentru cele privind piaţa muncii, s-a văzut de mai multe ori în imposibilitatea de a-şi respecta promisiunile electorale, iar unii analişti spun că Franţa se îndepărtează de miezul sănătos al zonei euro şi se îndreaptă spere periferie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO