Business Internaţional

Henkel renunta la actiunile detinute la Clorox

08.10.2004, 00:00 51



Grupul german din industria bunurilor de larg consum, Henkel, a anuntat ca va ceda participatia sa de 29% in compania Clorox, in schimbul actiunilor detinute de compania americana intr-un joint venture cu Henkel si aproximativ 2,1 mld. dolari in cash, informeaza Financial Times.



Mutarea vine la noua luni dupa ce grupul Henkel, detinatorul brandului de detergent Persil si a celui de produse cosmetice Schwarzkopf, a platit 2,9 mld. dolari pentru Dial, producatorul american al marcii de sapun Dial si al detergentilor din marca Purex. Preluarea Dial a venit dupa ce Henkel a pierdut batalia cu Procter & Gamble pentru Wella.



Conducerea Henkel declarase ca avea de gand sa isi finanteze tranzactia pentru Dial din fondurile care vor rezulta in urma cedarii participatiilor grupului la Clorox, companie producatoare de produse de curatat pentru uz casnic si inalbitori, sau a celor detinute la Ecolab, un alt producator american de produse de curatire.



Renuntarea la actiunile detinute la Clorox inlatura orice incertitudine care plana asupra companiei si a celor de la Ecolab, unde Henkel detine 28% din actiuni, cu privire la participatiile carei companii urma sa renunte grupul german.



Rascumparandu-si actiunile, Clorox a evitat posibilitatea de a fi preluata de o alta companie.



Tranzactia va ajuta grupul Henkel sa isi imbunatateasca rezultatele reflectate in bilant si sa isi majoreze nivelul mijloacelor financiare disponibile. In aceasta saptamana, Henkel a patruns pe piata americana a adezivilor, incheiind o tranzactie in valoare de 575 mil. dolari, prin care a cumparat compania Sovereign Specialty Chemicals. De asemenea, Henkel a demarat procedurile pentru obtinerea tuturor aprobarilor din partea organismelor de reglementare antitrust pentru a putea prelua Orbseal, un alt producator de adezivi.



Oficialii Henkel si Clorox au afirmat ca tranzactia a fost evaluata la un total de 2,84 mld. dolari, sau 46,25 dolari pentru o actiune Clorox - ceea ce inseamna ca americanii au beneficiat de un discount de 12,6% fata de pretul mediu la care au fost cotate actiunile Clorox in ultimele 60 de zile.



Grupul german va ceda cel 61,4 milioane de actiuni detinute in schimbul unor actiuni la o nou-creata filiala a Clorox, care va desfasura un portofoliu mai larg de activitati. Aceasta va desfasura activitati de productie in domeniul produselor de curatat si insecticidelor. Henkel sustine ca afacerile au un volum cumulat al vanzarilor de aproximativ 160 mil. dolari si sunt foarte profitabile.



In plus, Clorox va ceda companiei Henkel participatia sa de 20% in Henkel Iberica, un joint-venture de bunuri de larg consum din Spania si Portugalia si 2,1 mld. dolari bani-gheata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO