Business Internaţional

HeidelbergCement cumpara Hanson cu 11,5 mld. euro

16.05.2007, 18:19 10

Grupul german HeidelbergCement a anuntat ca va achizitiona compania britanica din domeniul materialelor de constructii Hanson in schimbul a 8 miliarde de lire sterline (11,66 miliarde de euro), tranzactie in urma careia va lua nastere a doua mare companie din domeniul materialelor de constructii si cimentului din lume, scrie International Herald Tribune.
Compania a cazut de acord sa plateasca 11 lire sterline (16 euro) pe o actiune Hanson. Compania cu sediul la Londra s-a declarat de acord cu preluarea, despre care existasera zvonuri pe piata in ultimele saptamani.
"Suntem incantati ca Hanson a fost de acord cu oferta noastra", a declarat CEO-ul HeidelbergCement, Bernd Scheifele. "Este un moment extrem de important pentru HeidelbergCement." Pretul titlurilor Hanson a crescut de peste doua ori anul trecut, iar la inceputul lunii mai cotatia a atins un maxim de 1,13 lire sterline pe unitate, pe fondul zvonurilor de preluare.
Compania ce va rezulta in urma acestei tranzactii se va afla pe pozitia secunda, dupa compania franceza Lafarge. Tranzactia face parte din procesul de consolidare prin care trece sectorul constructiilor. Deja, compania mexicana din sectorul cimentului Cemex a depus o oferta in valoare de peste 14 mld. dolari (10,33 miliarde de euro) pentru compania australiana Rinker Group.
In cadrul unei conferinte de presa, CEO-ul HeidelbergCement a declarat ca ,incluzand datoriile, pretul total pentru Hanson este de 9,5 miliarde de lire sterline (13,9 mld. euro), aratand ca tranzactia va fi finantata cu imprumuturi, actiuni noi si prin vanzari. "Aceasta achizitie va intari considerabil profilul de business al HeidelbergCement prin crearea uneia dintre cele mai mari companii complet integrate de materiale de constructii din lume", a declarat Elisabetta Zorzi, din cadrul Fitch Ratings.
Hanson va fi achizitionata de catre Lehigh, o filiala a companiei HeidelbergCement. Preluarea urmeaza sa fie aprobata de autoritatile britanice si din UE.
Anul trecut, HeidelbergCement a raportat vanzari in valoare de aproximativ 12,19 miliarde de dolari (9 miliarde de euro), in timp ce vanzarile Hanson s-au ridicat la 4,1 miliarde de lire sterline (6 miliarde de euro).
HeidelbergCement are aproximativ 46.000 de angajati in peste 50 de tari, in timp ce Hanson are 26.000 de angajati in 14 tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO