Business Internaţional

HeidelbergCement agreeaza oferta Spohn de 6,5 mld. euro

12.07.2005, 19:55 21

Consiliul director al HeidelbergCement a anuntat ca pretul de 6,5 miliarde euro oferit de firma germana Spohn Cement pentru preluarea companiei este corect.

"Oferta include un bonus de 23,7% fata de pretul mediu din ultimele trei luni al titlurilor HeidelbergCement, inainte de publicarea anuntului privind o eventuala preluare", spun reprezentantii companiei.

Oferta Spohn, valabila pana pe 12 august, a fost calculata la pretul de 60 de euro pentru o actiune a HeidelbergCement, pretul total al ofertei ajungand la 6,5 miliarde de euro (7,95 miliarde de dolari).

Potrivit reprezentantilor companiei, firma a apelat la credite in valoare de 4,9 miliarde de euro (5,84 miliarde de dolari), pe langa disponibilitatile sale de numerar, de 894 milioane de euro, pentru a finanta tranzactia in cazul in care aceasta va fi incheiata.

Compania Spohn, controlata de omul de afaceri german Adolf Merckle, a mai precizat ca va utiliza dividendele viitoare ale HeidelbergCement pentru a plati dobanzile datoriilor. Potrivit firmei germane ofertante, strategia HeidelbergCement nu va fi modificata.

Grupul german HeidelbergCement este unul dintre cei trei jucatori care controleaza piata romaneasca a cimentului, alaturi de Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia). HeidelbergCement este prezent pe piata romaneasca din anul 1998, cand a cumparat pachetul majoritar al societatii Moldocim Bicaz. In 2000, Heidelberg a devenit actionar majoritar al societatii Casial Deva, iar din 2003 detine pachetul majoritar de actiuni al producatorului de ciment Romcif Fieni.

In luna iulie a anului trecut, unitatile grupului german in Romania au fost reunite in cadrul companiei Carpatcement Holding. Producatorul intreprinde, de asemenea, o serie de activitati in domeniile productiei de ciment, betoane si agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO