Business Internaţional

Haosul se adânceşte pe scena politică italiană după ce preşedintele ţării intervine pentru a proteja euro

Preşedintele italian, Sergio Matta­rella: Am cerut pentru acest minister o figură politică autoritară care să nu fie percepută drept un susţinător al unei linii care să provoace ieşirea Italiei din zona euro

Preşedintele italian, Sergio Matta­rella: Am cerut pentru acest minister o figură politică autoritară care să nu fie percepută drept un susţinător al unei linii care să provoace ieşirea Italiei din zona euro

Autor: Catalina Apostoiu

29.05.2018, 00:07 912
Preşedintele italian, Sergio Mat­ta­rella, i-a cerut economis­tului Carlo Cottarelli, fost oficial al Fon­dului Monetar Interna­ţional, să formeze un guvern, noi alegeri putând fi organizate nu mai târziu de această toamnă.

Cottarelli a promis că Italia va rămâne în zona euro şi a făcut apel pentru „un dialog constructiv“ cu UE. „Preşedintele mi-a cerut să merg în faţa parlamentului cu un program care să aducă ţara la noi alegeri“, a declarat acesta.

În încercarea de a tempera temerile investitorilor, Sergio Mattarella a respins desemnarea lui Paolo Savona, un economist de 81 de ani, un critic vocal al monedei euro, în poziţia de importanţă vitală.

Premierul desemnat Giuseppe Conte şi-a abandonat prompt eforturile de a forma un guvern în urma deciziei preşedintelui.

Într-un discurs televizat, Mattarella a declarat că a acceptat toţi miniştrii sugeraţi, cu excepţia lui Savona. „Am cerut pentru acest minister o figură politică autoritară care să nu fie percepută drept un susţinător al unei linii care să provoace ieşirea Italiei din zona euro“, a declarat Mattarella, potrivit Euractiv.

La scurt timp după aceea, Mattarella l-a convocat pe Carlo Cottarelli, fost oficial al Fon­dului Monetar Internaţional, semn că i-ar putea cere acestuia să conducă un guvern de tehnocraţi.

Pieţele financiare au suferit săptămâna trecută de pe urma temerilor că noua coaliţie ar urma să se angajeze în cheltuieli majore care să crească masiv datoria deja uriaşă a Italiei, echivalentă cu de peste trei ori PIB-ul ţării. După decizia lui Mattarella, moneda euro a avansat. Totuşi, în condiţiile lipsei de claritate privind organizarea de noi alegeri şi sus­ţinerii în creştere de care se bucură par­tidul Liga, antieuro, populiştii ar putea profita de pe urma haosului.

„Alegerea lui Mattarella amână riscurile, dar ar putea adânci susţinerea populiştilor în următoarele alegeri, ceea ce este îngrijo­ră­tor“, spune Rosamaria Bitetti, de la Univer­sita­tea Luiss din Roma.

Mişcarea 5 Stele, antisistem, a anunţat că ia în considerare lansarea unei proceduri de impeachment împotriva preşedintelui Sergio Mattarella, în timp ce liderul partidului Liga Matteo Salvini a lansat un apel pentru organizarea de noi alegeri. Un nou vot ar putea fi organizat pe 9 septembrie, potrivit ziarului italian Corriere della Sera, scrie Bloomberg.

Matarrella a devenit ţinta furiei populiş­tilor în momentul în care a anunţat că a res­pins desemnarea lui Paolo Savona în poziţia de ministru de finanţe pentru binele ţării şi pro­te­jarea „economiilor familiilor“, amenin­ţate de creşterea spreadurilor obligaţiunilor şi a temerilor pieţelor.

Potrivit constituţiei, Mattarrella desem­nează atât premierul, cât şi miniştrii, ultimii la sugestia premierului.

Cottarelli ar avea puterea de a calma pieţele financiare, însă orice administraţie technocrată ar reprezenta doar o soluţie pe termen scurt pentru că majoritatea parlamentarilor au anunţat că nu vor susţine un astfel de guvern, potrivit Euractiv.

Supranumit „Domnul Foarfecă“ pentru abordarea strictă privitoare la finanţele publice, Cottarelli declara într-un interviu acordat Bloomberg pe 17 mai că susţine propunerile incluse în programul populiştilor privind combaterea birocraţiei şi corupţiei, dar că alte aspect sunt „destul de îngrijorătoare“, cum ar fi ideea că „dacă Italia este să-şi continue creşterea, va avea nevoie probabil de un deficit mai mare“.

Alegerea lui Cottarelli va accentua şi mai mult diviziunile politice din Italia după ce liderii populişti l-au acuzat pe preşedintele ţării pentru prăbuşirea guvernului pe care-plănuiau şi au încercat să dea vina pentru situaţia creată pe Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO