Business Internaţional

Haos în Emirate: Două tancuri petroliere ale Arabiei Saudite au fost fost atacate

Haos în Emirate: Două tancuri petroliere ale Arabiei...

Autor: Iulian Tenchiu

13.05.2019, 13:32 1746

Ministrul Energiei din Arabia Saudită a declarat luni că două tancuri petroliere ale statului au fost vizate în cadrul unei acţiuni de sabotaj. Administraţia Maritimă Americană pune atacul pe searama iranienilor, avertizând anterior că aceştia vizează navele comerciale şi petroliere, scrie Business Insider.

Conform declaraţiei venită din partea Ministrului Khalid al-Falih, atacul a avut loc dimineaţă la ora şase, în largul coastei Fujirah, care aparţine Emiratelor Arabe Unite. La acel moment, navele călătoreau către Golful Arabiei.

„Două petroliere ale Arabiei Saudite au fost supuse unui atac de sabotaj, desfăşurat în teritoriul economic al Emiratelor Arabe Unite”, a declarat Ministrul Energiei, Khalid al-Falih.

Potrivit Ministrului, una dintre nave a fost încărcată cu petrol din portul Ras Tanura, un oraş al Provinciei Estice, aparţinând Arabiei Saudite. Petrolul trebuia să fie livrat către clienţii americani ai celei mai mari companii petroliere din lume, Aramco.

Atacul nu a determinat scurgeri de petrol sau rănirea operatorilor, chiar dacă cele două nave au fost afectate semnificativ în urma atacului. Duminică reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe din Emiratele Arabe Uniteau declarat că patru nave comerciale au fost sabotate în apropierea Golfului Oman. Incidentul a avut loc de-asemenea în apropierea apelor din Emiratele Arabe Unite, iar o investigaţie se află în desfăşurare.

Administraţia Maritimă Americană a pus atacul pe seama iranienilor şi a avertizat anterior că aceştia vizează în principal navele comerciale, dar şi navele petroliere.

„De la începutul lunii mai, există o posibilitate destul de mare ca Iranul să ia măsuri împotriva intereselor SUA şi a partenerilor săi, inclusiv împotriva infrastructurii destinate producţiei petrolului. Recent, Iranul a ameninţat că va închide strâmtoarea Hormuz”, au declarat reprezentanţii Administraţiei Maritime Americane.

Strâmtoarea Hormuz este unul dintre cele mai importante rute comerciale ale lumii, situată între Golful Persic şi Golful Oman. Iranul a ameninţat în mod repetat că va închide Strâmtoarea. Ameninţările vin pe fondul sancţiunilor emise de SUA asupra anumitor ţări, fapt care le-a permis să cumpere petrolul Iranului. SUA a promis că va reduce exporturile de petrol din Iran la zero.

Consilierul Securităţii Naţionale a anunţat săptămâna trecută că SUA va trimite în zona de conflict bombardiere şi efective militare ca răspuns la acţiunile şi ameninţările recente ale Iranului.

„Statele Unite nu doreşte un război cu Iranul, dar suntem gata să răspundem la orice provocare, fie că vine din partea aliaţilor iranieni, din partea Gărzilor Revoluţionare Islamice sau din partea oricăror forţe iraniene”, a declarat John R. Bolton, Consilierul pentru Securitatea Naţională SUA.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO