Business Internaţional

Hackeri ruşi ar fi sustras secrete cibernetice ale SUA de la NSA

Hackeri ruşi ar fi sustras secrete cibernetice ale SUA...

Autor: Olimpia Nicolae, Mediafax

06.10.2017, 09:02 116

Hackeri ai Guvernului rus ar fi sustras în 2015 secrete cibernetice clasificate ale SUA de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA), după ce un contractor a transferat informaţii pe computerul său de la domiciliu, conform presei internaţionale.

The Wall Street Journal a raportat, citând surse neidentificate, că furtul a inclus informaţii despre modul de pătrundere pe reţeaua unui computer străin şi protejarea împotriva atacurilor cibernetice, aceasta putând fi considerată una dintre scurgerile de informaţii cele mai semnificative din domeniul securităţii.

Washington Post a transmis că angajatul în cauză lucrase pentru unitatea de Operaţiuni de acces personalizate pentru hackeri de elită a NSA-ului, înainte de a fi concediat în 2015.

NSA a refuzat să commenteze informaţiile presei, citând politica agenţiei : ”nu comentăm niciodată despre afiliaţii noştri sau despre chestiuni interne”.

În cazul în care va fi confirmată această informaţie, atacul ar putea marca ultima scurgere de informaţii dintr-o serie din partea agenţiei, inclusiv scurgerile de informaţii ale contractorului Edward Snowden privind programele de supraveghere americane.

Un alt contractor al NSA-ului, Harold Martin, aşteaptă să fie judecat pentru sustragerea unor coduri de computere clasificate şi posibila dezvăluire a acestora. Este vorba de coduri utilizate pentru activităţi de spionaj în sisteme informatice ale guvernelor străine.

Tensiunile se află la cote înalte, după ce în octombrie 2016, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative, în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, potrivit serviciilor secrete americane.

Departamentul de Securitate Internă din SUA a cerut, în luna septembrie, tuturor agenţiilor guvernamentale să elimine toate softurile companiei ruseşti Kaspersky Lab din sistemele IT, pe fondul unor suspiciuni în privinţa legăturilor companiei cu serviciile de informaţii din Rusia. Oficialii companiei Kaspersky Lab au negat în repetate rânduri că ar avea legături cu Kremlinul şi s-au declarat dezamăgiţi de acţiunea şi de acuzaţiile Departamentului de Securitate Internă, precizând că sunt nefondate. Reprezentanţii Kaspersky sunt de părere că au devenit pionii jocului geopolitic dintre SUA şi Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO