Business Internaţional

Habar n-aveţi încotro se îndreaptă dolarul? Nici specialiştii în prognoză de pe Wall Street nu ştiu. Deci puternica bancă americană de investiţii Goldman Sachs crede că moneda americană se va deprecia în timp ce Morgan Stanley prognozează o apreciere

Habar n-aveţi încotro se îndreaptă dolarul? Nici...

Autor: Catalina Apostoiu

27.05.2021, 20:13 2738

Vă întrebaţi încotro se îndreaptă dolarul american în condiţiile în care deficitul SUA continuă să crească? Wall Street-ul are păreri împărţite, scrie Bloomberg.

Goldman Sachs vede ecouri ale uneia dintre cele mai slabe perioade din istoria recentă a monedei americane, în timp ce Morgan Stanley crede că aceasta s-ar putea de fapt aprecia.

Creşterea deficitului de cont curent al SUA reprezintă din nou un subiect de dezbateri aprinse pe piaţa monetară, cu implicaţii la nivelul tuturor categoriilor de active. Deficitul este la cel mai ridicat nivel din 2008 ca procente din economie şi continuă să se mărească pe măsură ce SUA depăşesc restul lumii la capitolul revenire de pe urma pandemiei.

Este un moment crucial pentru principala monedă de constituire a rezervelor la nivel mondial, monedă care a pierdut întreaga creştere înregistrată la începutul acestui an.

Pentru Goldman, deficitul este factorul pe care se bazează poziţia sa pesimistă privitoare la dolar, analiştii firmei atrăgând atenţia asupra asemănărilor cu perioada 2002-2007, când dolarul a suferit un declin major. Deutsche Bank are o poziţie similară.

Dimpotrivă, Morgan Stanley şi Eurizon SLJ Capital cred că actualul mediu ar putea reflecta anii ‘80 şi ‘90, când dolarul s-a întărit.

Deocamdată însă, moneda americană slăbeşte, iar cei pesimişti par să aibă câştig de cauză.

Indicele Bloomberg Dollar Spot a scăzut cu 1,3% în această lună, tranzacţionându-se aproape de cele mai scăzute niveluri din acest an. Dolarul s-a depreciat într-adevăr în raport cu jumătate din monedele G10.

Dacă poziţia Goldman privitoare la dolar este corectă, atunci ar fi doar o chestiune de timp până când investitorii străini vor căuta active internaţionale cu randamente mai mari, care ar slăbi dolarul şi ar aduce un declin structural pe termen mai lung, declin anticipat de mulţi.

Stephen Jen, analist al Eurizon, consideră că avansul economiei americane va determina cererea de dolari într-o măsură mai mare decât discuţiile despre deficitul în creştere şi mediul dobânzilor scăzute vor pune presiune pe monedă.

Cei care sunt de acord cu Jen argumentează că atunci când activele americane sunt atractive pentru restul lumii, dolarul are capacitatea de a se aprecia chiar în condiţiile creşterii deficitului de cont curent.

Analiştii Deutsche Bank anticipează că euro va avansa la 1,30 în raport cu dolarul până la finalul acestui an, în creştere de la 1,22 la mijlocul acestei săptămâni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO