Business Internaţional

Gyorgy Matolcsy, guvernatorul băncii centrale maghiare: Forintul a adus avuţie Ungariei, iar euro pierderi altor ţări

Ungaria are cel mai scăzut impozit pe profitul companiilor din UE, de 9%.

Ungaria are cel mai scăzut impozit pe profitul companiilor din UE, de 9%.

Autor: Catalina Apostoiu

02.08.2021, 21:55 2013

Banca centrală ungară respectă angajamentul asumat de Ungaria în 2004 privind introducerea monedei unice europene, însă un astfel de pas ar trebui făcut doar în condiţii de „siguranţă şi succes“, a declarat guvernatorul băncii Gyorgy Matolcsy într-o opinie publicată de cotidianul Magyar Nemzet, scrie Daily News Hungary.

Privind dilema eliminării forintului şi introducerii euro, Matolcsy a declarat că criza actuală ar putea fi „gestionată mai bine“ cu moneda naţională.

Acesta a arătat că recesiunea din 2020 din Ungaria nu a fost la fel de gravă ca în alte ţări care au făcut trecerea la euro, economia ungară menţinându-se aproape de media europeană în timpul crizei. Matolcsy a adăugat că procesul de redresare este în acelaşi timp mai rapid în Ungaria decât în alte ţări.

Guvernatorul băncii centrale ungare a arătat că banca centrală a recurs la „instrumente ţintite“ pentru a face faţă crizei, instrumente inexistente în zona euro.

Până la finalul anului 2021, vom fi revenit la nivelul PIB-ului de la sfârşitul anului 2019, nivel care nu este aşteptat a fi retains de statele membre care folosesc euro, a declarat Matolcsy, potrivit hvg.hu.

Acesta crede că a descoperit o asemănare cu criza din 2007-2008, când, crede acesta, puterea Ungariei a constat în faptul că nu trecuse la euro. În plus, „este clar că fără forint nu am fi putut restabili echilibrul bugetar între 2010 şi 2013, pentru că statutul de stat membru al zonei euro nu ne-ar fi permis introducerea unui nou sistem de taxe“, a declarat şeful băncii centrale ungare.

În iulie 2019, parlamentul ungar a aprobat mai multe amendamente la legislaţia fiscală privind impozitul pe profitul companiilor, TVA şi alte taxe, majoritatea modificărilor intrând în vigoare din 1 ianuarie 2020.

Ungaria are cel mai scăzut impozit pe profitul companiilor din UE, de 9%.

Potrivit lui Matolcsy, forintul a înregistrat un rol major şi în creşterea de după 2013.

Prin comparaţie, primele două decenii ale euro au adus mai multe eşecuri decât realizări, în condiţiile în care doar Germania şi Olanda au beneficiat de pe urma monedei comune în această perioadă.

Euro a adus pierderi în alte ţări şi „eşecuri istorice pentru statele sudice“, în timp ce ţările din afara zonei euro „au dus-o mult mai bine“. „Este un fapt istoric că toate ţările din zona euro îşi atinseseră deja nivelul de dezvoltare până în momentul adoptării monedei unice, deveniseră bogate fără euro. Nu euro a adus avuţie, ci monedele naţionale“, a declarat Matolcsy, potrivit Daily News Hungary.

În 2014, Ungaria s-a aflat la un pas de o criză valutară, furtuna care lovise Turcia, Argentinei şi altor pieţe emergente extinzându-se şi asupra acestei ţări, cea mai îndatorată din estul UE, şi ducând forintul la minimul ultimilor doi ani în raport cu euro.

Forintul a atins un minim record în luna martie a acestui an, rămânând cel mai slab performer al regiunii de la începutul lunii iunie în condiţiile în care Ungaria a înregistrat cea mai rapidă creştere a inflaţiei din UE. Moneda şi-a reluat creşterea în urma deciziilor băncii centrale de majorare a dobânzilor pentru stăvilirea inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO