Business Internaţional

Guvernul Turciei spune că prăbuşiea lirei este ceva de bine. O parte din turci simt opusul

Guvernul Turciei spune că prăbuşiea lirei este ceva de...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.10.2020, 00:00 225

Melike Demiroglu nu are timp să-i asculte pe cei care spun că deprecierea dramatică a lirei turceşti este bună pentru ţara ei, scrie Financial Times. Ca diabetică, tânară de 25 de ani depinde de o pompă de insulină la care are acces printr-un abonament lunar indexat la dolar. „Când dolarul creşte, preţul creşte“, a spus ea. În timp ce lira s-a prăbuşit la un nivel record în această săptămână, trecând de pragul simbolic de opt unităţi pentru un dolar, ea a fost una dintre multele persoane din Mamak, sectorul muncitoresc din Ankara, care urmăreau cu nervozitate traiectoria acesteia.

„Totul este scump“, a spus Emine Sahin, o bunică de 54 de ani care are în grijă un nepot de doi ani. „Fie că este vorba de fructe, legume sau îmbrăcăminte, toate acestea sunt afectate ca preţ de ce se întâmplă cu moneda.“ Oficialii turci au încercat să dea o tentă pozitivă deprecierii monedei, care a scăzut cu peste 25% faţă de dolar în acest an. Berat Albayrak, ministrul finanţelor şi ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a declarat în repetate rânduri că o monedă mai slabă va face ţara mai competitivă şi a insistat că singurele persoane care se plâng de aceasta sunt cele care vor să cumpere un BMW sau să meargă în vacanţe străine scumpe. „Cetăţenii obişnuiţi nu au astfel de îngrijorări“, a spus el pentru CNN Turk într-un interviu din august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO