Business Internaţional

Guvernul Spaniei vrea să taxeze companiile şi bogaţii pentru combaterea inegalităţii

Guvernul Spaniei vrea să taxeze companiile şi bogaţii...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.10.2020, 00:00 94

Coaliţia de stânga care formează guvernul Spaniei a anunţat planuri de creştere a cheltuielilor sociale, dar şi a impozitelor asupra companiilor şi celor bogaţi în ceea ce reprezintă o distanţare decisivă de lunga perioadă cu  bugete de centru-dreapta, scrie Financial Times.

Propunerile de buget au fost dezvăluite de Pedro Sánchez, premierul socialist, şi de Pablo Iglesias, partenerul său de coaliţie din gruparea Podemos, din stânga radicală.

Guvernul, care susţine de mult timp că inegalitatea este mai mare în Spania decât media UE şi că impozitele încasate de stat sunt mai mici, intenţionează să majoreze investiţiile publice cu 10%, până la 240 miliarde de euro, în mare parte prin cheltuieli mai mari pentru sistemul de sănătate,  protecţie socială, educaţie şi cercetare.

Planul presupune creşterea impozitului pe profit, a impozitului pe venit pentru cei care câştigă mai mult de 200.000 de euro şi impozitul pe moştenire pentru proprietăţi în valoare mai mare de 10 milioane euro. De asemenea, guvernul doreşte să reducă scutirile fiscale pentru pensiile private.

„După lovitura puternică dată de pandemie, am putea recurge la tăieri şi austeritate sau, în schimb, ne putem ridica şi merge înainte“, a spus Sánchez.

„Acest buget optează pentru a doua cale şi de aceea include cele mai mari investiţii publice, în special investiţii sociale, din istoria noastră.“ El a adăugat că bugetul va aduce Spania în mod decisiv către o tranziţie spre energie curată, spre o digitalizare mai mare şi un sistem social mai echitabil care să consolideze egalitatea de gen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO