Business Internaţional

Guvernul polonez si UniCredit au cazut de acord in cazul fuziunii BHP si PKO

07.04.2006, 00:00 18

Polonezii au cerut UniCredit sa vanda 40% din filialele BHP si sa nu faca disponibilizari timp de doi ani in noua entitate.

Punand capat unei situatii care-i afectase imaginea si il adusese in conflict cu Comisia Europeana, guvernul polonez a ajuns miercuri noapte la un acord cu banca italiana UniCredit, permitandu-i acesteia sa fuzioneze cele doua banci poloneze pe care a ajuns sa le detina, relateaza The New York Times.

UniCredit a fost de acord sa vanda 200 din cele 480 de filiale ale BHP, o banca pe care a cumparat-o anul trecut odata cu achizitionarea grupului german HVB. De asemenea, UniCredit va vinde si marca BHP, angajandu-se in acelasi timp sa nu faca nici un fel de disponibilizari timp de doi ani in cadrul BHP sau al celeilalte banci pe care o detine in Polonia, PKO.

"Am ajuns la un compromis satisfacator", a declarat prim-ministrul polonez, Kazimierz Marcinkiewicz, dupa ce a dat mana cu directorul executiv al UniCredit, Alessandro Profumo.

Profumo a declarat ca vanzarea filialelor nu va fi "un proces usor, insa acesta va fi unul transparent, desfasurat pe plan international". Un oficial al UniCredit a declarat ca banca urmeaza sa decida care unitati vor fi vandute.

Din punctul de vedere al guvernului polonez, acordul incheiat cu banca italiana ii permite acestuia sa demonstreze ca-si respecta angajamentul de protejare a locurilor de munca si de sustinere a numelui BHP, unul dintre cele mai cunoscute din sectorul bancar polonez. Guvernul a aratat ca exista suficienti potentiali cumparatori pentru filialele respective, inclusiv banci straine.

Disputa cu UniCredit a aruncat Polonia, unul dintre cele mai noi state membre ale UE, in conflict deschis cu Comisia Europeana, care reglementeaza fuziunile cross-border in cadrul zonei euro.

Comisia a dat unda verde achizitiei HVB de catre UniCredit in luna octombrie a anului trecut si sustine ca guvernul polonez nu dispune de autoritatea necesara pentru a bloca partea poloneza a tranzactiei. Oficialii europeni au aratat insa ca acordul la care s-a ajuns miercuri noapte nu elimina pericolul initierii unor actiuni in instanta impotriva Poloniei. Orice modificare substantiala a acestui acord ar putea reprezenta un motiv suficient pentru lansarea unui proces, a declarat un oficial al comisiei.

Totusi, acordul va slabi tensiunile dintre Varsovia si Bruxelles, intr-o perioada in care Comisia Europeana initiaza actiuni in instanta impotriva Frantei si Spaniei pentru incercarile acestora de a bloca unele tranzactii de preluare lansate de companii straine.

Dariusz Gorski, analist in cadrul Deutsche Bank Securities din Varsovia, a declarat ca acordul incheiat pare unul rezonabil pentru UniCredit din moment ce banca italiana ar fi inchis probabil mai multe filiale BHP si PKO in incercarea de a combina operatiunile acestora. Cei mai importanti factori in selectia sucursalelor ce vor fi vandute vor fi amplasarea si calitatea acestora.

Garantarea pastrarii locurilor de munca reprezinta o concesie considerabila facuta de catre UniCredit, declara Gorski. Insa doi ani nu reprezinta o perioada prea mare de timp, adauga acesta, iar banca va putea "renunta la unii angajati odata cu vanzarea filialelor".

Cel mai important aspect este faptul ca UniCredit isi va putea consolida franciza din Polonia, ce a reprezentat unul din motivele care au determinat banca italiana sa achizitioneze HVB in schimbul a 21 de miliarde de euro.

Cele mai atractive active ale HVB se afla in Europa Centrala, unde UniCredit este de mult timp prezenta. HVB controla BHP prin intermediul unei subsidiare, Bank Austria.

In urma combinarii a ceea ce va ramane din BHP cu PKO va lua nastere o puternica banca poloneza de retail. In cazul in care cele 200 de filiale n-ar fi fost vandute, aceasta ar fi fost cea mai mare banca a Poloniei, devansand banca de stat PKO Bank Polski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO