Business Internaţional

Guvernul polonez a ajuns la fundul sacului: pe profesorii care cer salarii mai mari îi îndeamnă să facă copii, iar fermierilor care cer protecţie faţă de importurile ieftine le spune să dea mere grădiniţelor. Varşovia încurajează însă poporul spunând că în zece ani Polonia ar putea face parte din G20

„Pentru mulţi, mesajul este clar: guvernul are bani de aruncat pe vaci şi porci, dar nimic pentru profesori“, spune Anna Materska-Sosnowska, specialist în ştiinţe politice la Universitatea Varşovia.

„Pentru mulţi, mesajul este clar: guvernul are bani de aruncat pe vaci şi porci, dar nimic pentru profesori“, spune Anna Materska-Sosnowska, specialist în ştiinţe politice la Universitatea Varşovia.

Autor: Bogdan Cojocaru

21.04.2019, 23:32 1139

Carcase de porc măcelărite, mere aruncate pe stradă şi cauciucuri arzând - astfel a arătat un protest neanunţat al fermierilor polonezi contra importurilor ieftine de alimente. Locuitorii Varşoviei au fost luaţi pe nepregătite de haosul creat în centrul capitalei. „Mai bine dădeaţi merele copiilor“, a ripostat un ministru. Acest lucru se întâmpla în martie. Apoi a urmat, în aprilie, o grevă de amploare a profesorilor, care au cerut salarii mai mari. „Nu se poate, am fost generoşi până acum, însă ei pot beneficia de această generozitate foarte simplu: făcând mai mulţi copii“, a fost răspunsul guvernului. În schimb, un institut economic sprijinit de guvern a transmis un mesaj încurajator: Polonia ar putea ajunge să facă parte din grupul celor mai mari economii de pe planetă până în 2029.

Polonia este cea mai mare economie est-europeană şi va continua să se mărească. Investitorii străini vin şi deschid fabrici acolo, iar criza demografică şi de forţă de muncă, o problemă din ce în ce mai mare în regiune, este rezolvată parţial cu import de talente şi muncitori din ţara vecină Ucraina. Şi statul stimulează creşterea, a economiei şi a populaţiei, cu facilităţi fiscale şi alocaţii.

Boomul astfel creat ajută la creşterea consumului, iar importurile de alimente cresc. Acest lucru i-a neliniştit pe fermieri. Pe 13 martie, membrii asociaţiei AGROunia au cerut schimbări în politicile internaţionale ale guvernului astfel încât să ia în considerare interesele fermelor de familie poloneze, scrie emerging-europe.com. Participanţii au protestat şi contra a ceea ce ei percep a fi eforturi „anemice şi ineficiente“ de combatere a pestei poricine africane, care descurajează ţările străine să importe carne poloneză.

Michal Kolodziejczak, liderul AGROunia, a ve­nit în capitală cu un mesaj de ameninţare. „Locuitorii Varşoviei au fost izolaţi, aşa cum li s-a tăiat accesul fermierilor la pieţele din Polonia. Acesta este doar începutul“, a spus Kolodziejczak. El a intrat apoi sub colimatorul poliţiei. Protestul a fost unul neanunţat. 

„Aceste mere ar fi trebuit date copiilor din grădiniţe şi nu strivite în stradă, perturbând ordinea publică“, a răspuns ministrul agriculturii Jan Ardanowski. O parte din presa poloneză scrie că protestatarii au oferit mere gratuit trecătorilor. Acţiunea din martie a fost punctul culminant al unei serii de avertismente. Membrii AGROunia au ieşit să demonstreze şi în ianuarie, blocând şi atunci drumuri importante. „Este doar începutul răscoalei ţăranilor“, a ameninţat atunci Kolodziejczak. „Protestăm pentru că comerţul şi producţia agricolă din Polonia sunt foarte prost organizate, iar fermele de familie, pe care producţia de alimente din ţara noastră se bazează, pierd.“ La acea vreme, un purtător de cuvânt al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie a explicat că guvernul sprijină sectorul agricol. De asemenea, a spus el, „fermierii au dreptul de a protesta, însă blocarea drumurilor încalcă dreptul altor cetăţeni de a se mişca liber prin ţară. Astfel de activităţi nu pot fi acceptate“. Kolodziejczak a asigurat că protestul nu este îndreptat contra niciunui partid politic. „Scopul nostru este să creăm o organizaţie mult mai puternică decât un partid politic. Vrem să influenţăm deciziile făcute de politicieni, indiferent din  ce partid sunt aceştia“, a spus liderul protestatar.

Polonia este cunoscută în regiune ca exportator de alimente ieftine şi de calitate. Producătorii din ţările vecine au acuzat chiar că producătorii polonezi joacă neconcurenţial, printre altele profitând de subvenţii de la stat. Protestele fermierilor polonezi arată că realitatea este mai complicată.

După producătorii din agricultură, luna aceasta circa 600.000 de profesori şi personal din educaţie au stat timp de mai multe zile în grevă. Acest lucru demonstrează că guvernul polonez a ajuns la  limitele programului economic populist care a atras sprijinul alegătorilor, dar a lăsat puţine rezerve pentru plata costurilor în creştere ale guvernării ţării, scrie Bloomberg.

Greva profesorilor a forţat milioane de oameni să-şi ia copiii la serviciu sau să organizeze centre de îngrijire temporare în care părinţii fac cu schimbul şi totuşi jumătate dintre polonezi sprijină cel mai mare protest din sectorul educaţiei din ultimul sfert de secol.  Guvernul a respins cererile de majorări salariale ale educatorilor spunând că „a epuizat“ spaţiul de manevră după ce a derulat programe de sprijin ţintite spre familiile electoratului de bază, spre pensionari şi fermieri, cărora le sunt oferite acum subvenţii pentru creşterea animalelor.

„Pentru mulţi, mesajul este clar: guvernul are bani de aruncat pe vaci şi porci, dar nimic pentru profesori“, spune Anna Materska-Sosnowska, specialist în ştiinţe politice la Universitatea Varşovia. „Această situaţie ar putea influenţa alegerile.“ Guvernul şi-a descris eforturile ca fiind forţa motoare a unui „miracol economic“ care a dus la creşterea standardelor de viaţă.

Deficitul bugetar este prognozat să urce la 3% din PUB anul acesta şi următorul, limita acceptată în UE. În mai vor fi alegeri europarlamentare, în toamnă alegeri generale. „Posibilităţile noastre bugetare s-au epuizat, pentru moment“, a spus recent premierul Mateusz Morawiecki în legătură cu greva profesorilor. Aceştia au cerut iniţial majorări salariale de 17 miliarde de zloţi (aproape patru miliarde de euro) pe an înainte ca Lege şi Justiţie să ajunţe un pachet de stimulente de 40 de miliarde de zloţi destinate persoanelor cu copii şi bătrânilor, urmat de o propunere de subvenţii pentru ferme.

„Guvernul este prins în cleşte“, spune Jaroslaw Janecki, economist şef la Societe Generale. „Nu poate da înapoi cu planul de stimulare în an electoral pentru că i s-ar putea strica reputaţia, iar în acelaşi timp are puţin spaţiu de manevră pentru a ceda unor grupuri de interese speciale.“ Polonia are unele dintre cele mai mici salarii ale profesorilor din OCDE. Un educator cu 15 ani de experianţă câştigă echivalentul a 22.730 euro pe an. Media în OCDE este de aproximativ 36.000 euro. Partidul de guvernământ a explicat profesorilor că pot avea acces la generozitatea guvernului: să facă mai mulţi copii.

„Profesorilor nu li se cere să trăiască celibatari“, a spus Krzysztof Szczerski, şeful de cabinet al preşedintelui Andrzej Duda. „Şi pentru ei sunt disponibile alocaţiile pentru familii.“

Pe fondul acestor conflicte, Institutul Economic Polonez (PIE) arată că, într-un scenario optimis, Polonia va deveni un membru al grupului G20 al celor mai mari economii în 2029.

„Potrivit celor mai recente analize ale Fondului Monetar Internaţional, PIB-ul din Polonia va continua să crească în următorii cinci ani, iar această creştere va oscila în jurul valorii de 3% pe an, ceea ce reprezintă o încetinire faţă de ultimii doi ani, când avansul a fost în jur de 5%“, se arată în raportul instituţiei.

Media estimărilor şi previziunilor din 2019 pentru următorii cinci ani plasează Polonia “naintea majorităţii ţărilor dezvoltate, au adăugat experţii PIE.

„Suntem cu siguranţă înaintea cehilor, o ţară care de obicei are indicatori economici mai buni, ceea ce va face ca Polonia să fie cea de-a 22-a cea mai mare economie din lume (în prezent ea este pe locul 23) şi o va aduce mai aproape de top 20 în termeni nominali“.

„Într-un scenariu foarte optimist, Polonia va fi intrat deja în G20 în 2029’, au concluzionat experţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO