Business Internaţional

Guvernul maghiar, incoltit de agricultori

14.03.2005, 00:00 17


De obicei, fermierii ungari sunt foarte toleranti. Ei au inghitit multe in ultimii ani, acceptand si aderarea la Uniunea Europeana. Insa, de data asta, s-au saturat si ei. Deci, s-au urcat in tractoare si au pornit spre Budapesta pentru a-si manifesta supararea.


Politia insa i-a linistit, ridicandu-le autorizatia de a demonstra. Astfel ca grupul de fermieri protestatari a parasit piata Kossuth din Budapesta, iar presedintele Asociatiei Fermierilor din Ungaria (MAGOSz), Istvan Jakab, a declarat ca organizatia sa va acorda inca doua zile negocierilor.


Ambele parti trebuia sa petreaca zilele urmatoare in discutii.


Demonstratiile insa au fost foarte puternice. Cotidianul ungar Magyar Nemzet relata ca Ministerul de Interne este pregatit pentru eventualitatea in care fermierii vor incerca blocarea drumurilor si a granitelor.


Premierul Ferenc Gyurcsany a declarat pentru Magyar Radio ca toate fondurile europene pentru agricultura vor fi platite in conformitate cu termenul legal. Guvernul maghiar nu a putut satisface cerintele fermierilor de a acorda o suplimentare de fonduri in valoare de 200 de miliarde de forinti (700 milioane de euro).


"Aceasta suma este echivalentul pensiilor pe o luna", a declarat Gyurcsany in fata parlamentului. Continuarea negocierilor a fost ceruta si de presedintele Asociatiei Fermierilor Avicultori. Sugerand aparitia unor neintelegeri in randul protestatarilor, acesta le-a sugerat acestora sa se retraga.


In parlament, ministrul agriculturii Imre Nemeth a acuzat partidul Fidesz de instrumentarea protestelor. Potrivit acestuia, Zoltan Pokorni, membru al parlamentului din partea Fidesz, ar fi spus unor activisti ai partidului ca polul intereselor protestelor nu coincide cu cel al fermierilor, ci este legat de alegerile de anul viitor. "Oamenii nostri se afla la fata locului, si ii au pe fermieri la varful degetelor", ar fi declarat politicianul. Pokorni neaga acuzatia, desi Nemeth pretinde ca sursele sale sunt de incredere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO