Business Internaţional

Guvernul japonez vinde NCB dupa o recapitalizare de 28 miliarde de dolari

28.08.2000, 00:00 13



Comisia japoneza de reconstructie financiara a finalizat vineri procesul de vanzare a bancii nationalizate Nippon Credit Bank catre un consortiu condus de Softbank, specializata in servicii de Internet.

Marea banca se afla in stare de faliment, fiind preluate la datoria publica pasive de aproape 3.000 miliarde de yeni (28 miliarde de dolari).

"Aceasta tranzactie reperezinta un pas important spre stabilizarea si renasterea sistemului financiar al Japoniei", a declarat un oficial guvernamental, citat de Reuters.

Preluarea bancii de catre Softbank a fost amanata multa vreme din cauza obiectiilor politicienilor fata de efortul financiar pe care il presupune acoperirea datoriilor bancii.

Prin contract, autoritatile se angajeaza sa injecteze in banca 2.980 miliarde de yeni, pentru echilibrarea bugetului.

Nippon Credit Bank a intrat sub controlul statului in 1998 din cauza situatiei fianciare precare. Potrivit ultimelor estimari, pasivele bancii depasesc valoarea activelor cu 3.240 miliarde de yeni, fata de 3.050 miliarde in momentul nationalizarii.

Este pentru prima oara cand o institutie non-financiara castiga dreptul de a patrunde in sectorul bancar japonez, marcand o schimbare dramatica in domeniul serviciilor financiare, dominate de bancile "batranei Japonii", care acum se deschid inovatiilor. Softbak va detine cu putin sub 50% din capitalul NCB, restul fiind impartit in mod egal intre societatea de asigurari non-viata Tokio Marine&Fire Insurance si compania de leasing Orix.

Piata nipona a aplaudat aprobarea preluarii Nippon Credit Bank (NCB) de catre consortiul condus de Softbank, actiunile acestei companii inregistrand o crestere a cotatiei cu 16,58%.

Totusi, o serie de analisti nu inteleg inca se spera Softbank sa castige din preluarea NCB, care practic o indeparteaza de specificul activitatilor sale de baza. De asemenea, este inca neclar ce impact poate avea salvarea NCB asupra sistemului bancar japonez greu impovarat de credite neperformante.

Guvernul a aprobat injecterea in NCB a unei sume suplimentare de 3.150 miliarde de dolari destinate recapitalizarii bancii. La inceputul anului, statul a recapitalizat cu 3.240 miliarde de yeni o alta mare banca falimentara Long-Term Credit Bank of Japan (LTCB), care a fost ulterior vanduta unui fond strain de investitii.

NCB si LTCB reprezentau doi dintre cei mai mari creditori japonezi pe termen lung, fiind considerate bijuteriile sistemului financiar.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO