Business Internaţional

Guvernul de la Madrid ar putea reduce datoriile companiilor. Firmele spaniole au împrumutat 116 mld. euro de când a început pandemia

Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvino

Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvino

Autor: Eduard Ivanovici

04.02.2021, 13:21 111

Guvernul spaniol ia în considerarea reducerea datoriilor pentru companii, de vreme ce extinderea restricţiilor de circulaţie şi programul european de vaccinare ar putea genera o nouă undă de şoc de-a lungul economiei, spune autorităţile, conform Bloomberg.

Una dintre propuneri ar lua în calcul sumele generate prin intermediul programelor de garantare a împrumuturilor susţinute de stat, fiind vizate companiile care au şanse mari să supravieţuiască în urma pandemiei.

De asemenea, autorităţile le-ar putea oferi garanţii băncilor, încurajându-le să ofere împrumuturi în masă companiilor, în mod similar cu una dintre mişcările propuse în Franţa. Însă oficialii nu au ajuns până acum la un acord în ceea ce priveşte susţinerea companiilor fără a pune prea multă presiune pe finanţele administraţiei.

Precum celelalte ţări din Europa, Spania a accelerat în mod constant cheltuielile pentru a ajuta firmele şi forţa de muncă în timpul crizei generate de COVID-19. Totuşi, datoriile publice au crescut în 2020 la 120% din produsul intern brut (PIB), iar nivelul va scădea încet anul acesta, stârnind un val de temeri cu privire la nivelul de sustenabilitate pe termen lung,

„Trebuie să implementăm un set de măsuri în următoarele săptămâni pentru a ne asigura că problemele de lichiditate nu devin probleme de solvabilitate”, a declarat ministrul economiei Nadia Calvino.

Totodată, companiile nu sunt dispuse să se încarce cu alte datorii întrucât s-au confruntat cu restricţiile impuse pe fondul pandemiei şi, în consecinţă, cu un nivel slab al veniturilor. Firmele spaniole au împrumutat 116 miliarde de euro de când a fost lansat programul de credite din martie 2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO