Business Internaţional

Guvernul chinez intra in cursa privatizarii: industria alimentara, centrale electrice, spitale

19.08.2004, 00:00 24

China se pregateste sa vanda pana la 11 centrale electrice, intr-o mutare ce ar deschide piata chineza a energiei electrice catrer investitorii straini, obtinand astfel aproximativ 2 miliarde $, precizeaza Financial Times.
State Grid Corporation din China se pare ca a desemnat bancile Goldman Sachs si UBS pentru a gestiona tranzactia, care se asteapta sa inceapa in urmatoarele doua luni.
Operatiunea face parte din eforturile Beijingului de a evita o criza energetica care ar ameninta cresterea economica si ar frana entuziasmul companiilor straine de a investi in China.
China planuieste sa construiasca o capacitate de productie a energiei electrice echivalenta cu cea a Marii Britanii, pentru fiecare din urmatorii doi ani, dar in lunile trecute cererea mare pentru electricitate a cauzat pene de curent in intreaga tara.
Goldman Sachs si UBS au refuzat sa comenteze, dar desemnarea lor de catre State Grid, unul din cei doi distribuitori de electricitate creati in 2002, sugereaza faptul ca aceasta doreste vanzarea activelor unor investitori straini.
Vanzarea centralelor electrice, parte a unei proportii reduse din capacitatea de productie initiala a State Grid de la infiintarea sa, va furniza fondurile necesare pentru infrastructura. Prin vanzarea activelor, China ar putea sa isi echilibreze si balanta de plati, in vederea unei viitoare listari a titlurilor sale la bursele straine, in urmatorii ani.
Generatoarele straine de electricitate nu au o prezenta foarte puternica in China, dar companiile de electricitate intenationale au sperat sa isi extinda influenta intr-o tara in care cresterea economica se asteapta sa alimenteze o crestere masiva de energie. Analistii din domeniu au apreciat ca statul chinez ar putea obtine pana la 2 miliarde $ din aceasta vanzare, dar finalizarea ei ar putea dura cativa ani.
Presa chineza de stat a descris cele 11 centrale electrice care au o putere combinata de 6470 MW, situate partea de nord vest si in estul Chinei, ca fiind intr-o stare "relativ buna". Interesul companiilor internationale ar putea fi, insa, temperat de opacitatea reglementarilor din domeniu ale statului chinez si imprevizibilitatea sectorului energetic din aceasta tara. Investitorii precedenti au avut de suferit de pe urma schimbarii reglementarilor care vizau pretul.
In cadrul unui proiect din provincia Fujian, investitorii, printre care se aflau si companiile Dutch/Shell si Bechtel, au fost angrenate intr-o disputa cand autoritatile nu au vrut sa mai plateasca tarifele dinainte stabilite.
Pe langa cele 11 centrale electrice, China va mai vinde si active in cadrul a 15 spitale, 3 companii din industria alimentara, mai multe companii de tratare a apei, precum si alte companii chineze, in cadrul unei operatiuni ce va avea loc la Hong Kong, luna viitoare.
Oferta de vanzare, aprobata de o comisie guvernamentala ce se ocupa de vanzarea activelor statului, reprezinta o abordare mai activa a Beijingului in politica sa de reducere a proportiei proprietatii de stat in cadrul companiilor chineze.
China Beijing Equity Exchange, una din cele 3 burse infiintate anul acesta pentru a vinde active in cadrul companiilor chineze, va oferi spre vanzare 79 de pachete de actiuni in cadrul a peste 100 companii, dintre care jumatate sunt detinute de stat, a afirmat Zheng Ziqiang, asistentul presedintelui bursei.
Valoarea estimata a activelor oferite spre vanzare este de 600 miloane $, cea mai mare valoare individuala avand-o activele din cadrul celor 15 spitale-6 milioane $. Majoritatea pachetelor de actiuni au fost pachete minoritare destinate investitorilor starategici, au declarat oficialii chinezi.
Pana in prezent, cele mai multe active oferite institutiilor straine erau in cadrul celor 4 banci mari chineze, destinate a acoperi creditele neperformante acordate de acestea. De data aceasta, China scoate la vanzare active ale companiilor performante, nu datoriile unor companii insolvabile.
Printre companiile care ofera actiuni la Hong Kong se afla si Capital Group, cu sediul in Beijing, care se ocupa cu tratarea apei potabile. Companiile din industria alimentara Wang Zhi He, Liu Bi Ju si Gong Yi Hu-toate fiind marci renumite-ofera, deasemenea, actiuni spre vanzare. Pe langa acestea, si alte companii din domeniul retailului, al textilelor, sau al bauturilor alcoolice vor sa vanda pachete de actiuni.
Noutatea acestei oferte o reprezinta vanzarea celor 15 spitale, pana de curand privite ca activitati non-comerciale. Beijingul a initiat, recent, un program prin care active in valoare de aproximativ 480 miliarde $ apartinand unor scoli, spitale sau furnizori de utilitati vor fi transferate sectorului comercial.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO