Business Internaţional

Guvernul britanic a ales cea mai radicala solutie in cazul Northern Rock: nationalizarea

19.02.2008, 21:12 23

Northern Rock, al cincilea creditor ipotecar din Marea Britanie, a fost nationalizat dupa ce ofertele de salvare a bancii venite din sectorul privat nu au intrunit conditiile puse de Guvernul britanic.
Grupul Virgin si echipa de conducere a Northern Rock au negociat cu reprezentantii statului in incercarea de a tine banca in sectorul privat.
"Cand ne-am uitat la cele doua oferte, de la Virgin si Northern Rock, si le-am comparat cu optiunea unei perioade limitate sub conducerea statului, cifrele pur si simplu nu se potriveau", a spus ministrul britanic al finantelor, Alistair Darling. "Cea mai buna optiune a fost trecerea temporara a bancii in proprietatea statului."
In aceste conditii, premierul britanic Gordon Brown a introdus o lege pentru nationalizarea bancii, puternic afectata de turbulentele din sectorul financiar mondial. Actiunile bancii au fost delistate la bursa din Londra, iar o comisie independenta va stabili cum vor fi despagubiti actionarii.
Conducerea bancii va fi preluata de Ron Sandler, unul dintre cei mai renumiti bancheri din sectorul financiar britanic.
Nationalizarea Northern Rock, prima masura de acest gen din sectorul bancar din anul 1984 pana in prezent, va stirbi credibilitatea pe care guvernul laburist a castigat-o prin administrarea economiei de cand a ajuns la putere, acum un deceniu. Oficialii Trezoreriei britanice vor fi nevoiti sa gestioneze activele Northern Rock in valoare de 113 miliarde de lire sterline (150 de miliarde de euro) si vor fi responsabili pentru cei 6.500 de angajati ai bancii.
Northern Rock s-a aflat pentru prima data intr-o situatie dificila in luna august a anului trecut, cand piata imprumuturilor pe termen scurt de care depindea pentru finantari a inghetat. O incercare de preluare facuta de banca britanica Lloyd's a esuat dupa ce Banca Angliei a refuzat sa finanteze tranzactia cu o dobanda preferentiala. Banca a contractat anul trecut imprumuturi de urgenta de la Banca Angliei in valoare de 25 de miliarde de lire sterline (33,5 mld. euro).
Guvernul britanic se afla in negocieri cu diversi ofertanti inca din toamna trecuta, insa odata cu agravarea crizei financiare la nivel global care facea dificila obtinerea unei finantari, lista s-a redus la doi. Un consortiu condus de grupul Virgin si boardul Northern Rock negociau cu Guvernul planurile de salvare a bancii, desi discutiile au fost amanate din cauza incertitudinii privitoare la finantare. Presedintele grupului Virgin, Richard Branson, a declarat ca este foarte dezamagit de decizia Guvernului de a nationaliza banca.
Guvernul afirmase ca va nationaliza Northern Rock daca ofertele din sectorul privat nu vor indeplini anumite conditii, subliniind ca va pune interesele contribuabililor si ale consumatorilor mai presus decat cele ale actionarilor bancii.
Legea conceputa de Darling acorda Guvernului uriasa putere de a pune stapanire pe orice banca britanica ce se va confrunta cu probleme. Persoane familiare cu aceasta chestiune afirma ca ministrul finantelor a luat aceasta decizie duminica, la 2 P.M. ora Marii Britanii, dupa ce s-a consultat cu Gordon Brown si consilierii sai de la banca americana de investitii Goldman Sachs.
"Vom actiona in justitie", spune Roger Lawson, purtatorul de cuvant al Asociatiei Actionarilor Britanici. "E clar ca actionarii nu vor primi nimic. Va fi ca si cum imprumuturile guvernamentale nu au fost valabile, ceea ce inseamna ca banca nu va valora nimic", a adaugat el.
Nationalizarea Northern Rock este ultimul dintr-o serie de pasi gresiti ai Trezoreriei de cand a inceput mandatul lui Darling, in luna iunie a anului trecut. Bilantul bancii a fost deja adaugat la finantele publice, crescand astfel datoriile Marii Britanii la peste 40% din PIB.
"Decizia in ceea ce priveste viitorul Northern Rock nu a avut efecte pozitive asupra nimanui, dar este inca prea devreme sa tragem o concluzie", a spus Danny Gabay, economist la Fanthom Consulting.
Incapacitatea Guvernului de a gasi un cumparator privat pentru creditorul ipotecar subliniaza gravitatea crizei financiare globale, care a afectat puternic bancile din intreaga lume si a facut finantarile pentru afaceri private foarte greu de obtinut.
In timp ce in cazul Northern Rock a fost luata o masura drastica - nationalizarea-, in contextul crizei actuale multe alte banci, atat din Europa, dar in special din Statele Unite, au fost nevoite sa apeleze la ajutorul guvernului sau al investitorilor straini pentru a trece pestre criza de lichiditati.
Cateva din marile banci ale lumii - printre care si UBS (Elvetia), Citigroup si Merrill Lynch (SUA) - au apelat la investitori din Asia si Orientul Mijlociu pentru infuzii de capital de miliarde de dolari, dupa ce au suferit pierderi uriase din investitiile ipotecare.

Criza pas cu pas

9 august 2007: Banca Centrala Europeana pompeaza o suma record de 95 mld. euro pe pietele financiare europene pe fondul crizei sectorului de credit.

14 septembrie: Northern Rock anunta ca a contractat finantare de urgenta de la Banca Angliei. Actiunile bancii scad cu peste 30%.

15 septembrie: clientii iau cu asalt filialele bancii pentru a-si retrage banii, ignorand asigurarile autoritatilor.

17 septembrie: Guvernul se ofera sa garanteze depozitele constituite in cadrul bancii.

10 octombrie: actiunile bancii avanseaza cu peste 40% dupa ce fondul SRM Global preia o participatie de peste 4%.

12 octombrie: Sir Richard Branson spune ca Virgin Group se arata interesat de preluarea bancii.

19 octombrie: Bryan Sanderson il inlocuieste pe Matt Ridley in pozitia de presedinte.

16 noiembrie: Adam Applegarth demisioneaza din pozitia de CEO, fiind mai tarziu inlocuit de Andy Kuipers.

11 ianuarie: Northern Rock vinde un portofoliu de credite ipotecare in valoare de 2,2 miliarde de lire sterline catre JPMorgan Chase.

16 ianuarie: actiunile bancii scad cu peste 20 de procente dupa ce primul-ministru Gordon Brown lasa deschisa posibilitatea nationalizarii.

4 februarie: termenul limita stabilit de guvern pentru ofertele finale care urmau a fi primite.

13 februarie: Guvernul transmite Virgin Group si managementului bancii sa-si imbunatateasca ofertele.

17 februarie: Guvernul Brown respinge ofertele, luand decizia de a transfera temporar banca in proprietate publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO