Business Internaţional

Guvernele europene au susţinut în mod admirabil economiile până acum, însă momentul de pericol va veni odată cu revenirea creşterii de la mijlocul acestui an, când programele de vaccinare vor fi suficient de avansate pentru ca restricţiile să fie ridicate

Guvernele europene au susţinut în mod admirabil...

Autor: Catalina Apostoiu

15.02.2021, 21:49 299

Motive de optimism pot fi regăsite în proiecţiile publicate recent de Comisia Europeană, însă căutând optimismul poate fi trecută cu vederea cea mai importantă constatare din raport, aceea că PIB-ul blocului se va menţine semnificativ sub trendul de dinaintea pandemiei.

Cu alte cuvinte, scrie Martin Sandbu, editorialist la Financial Times, Bruxelles-ul se aşteaptă în prezent ca UE să sufere economic de pe urma pandemiei multă vreme după ce ameninţarea de ordin sanitar în sine este înlăturată, iar restricţiile ridicate.

Liderii politici nu ar trebui să permită acest lucru, argu­mentează Sandbu. Aceştia ar trebui să aibă drept obiectiv depăşirea estimărilor cu acţiuni de politică mai agresive decât se previzionează în prezent.

Acest lucru presupune, mai presus de orice, ca aceştia să aducă redresării cât mai multă susţinere posibil. Guvernele au susţinut în mod admirabil economiile până acum, însă momentul de pericol va veni odată cu revenirea creşterii de la mijlocul acestui an, când programele de vaccinare vor fi suficient de avansate pentru ca restricţiile să fie ridicate.

În acel moment, guvernele vor restrânge pachetele de susţinere care au ţinut companiile şi gospodăriile pe linia de plutire. Riscul este ca aceasta să scoată prea multă cerere din economie şi să pună în pericol recuperarea, scrie editorialistul Financial Times.

Speranţa că cererea privată ar putea compensa restrângerea din sectorul public reprezintă o bază slabă pentru politică. Riscurile care ameninţă să restrângă cererea privată sunt prea mari şi numeroase, în opinia lui Sandbu.

Însă toate aceste riscuri ar fi moderate prin stimulente fiscale agresive. Iată de ce, scrie editorialistul de la FT, exact în momentul în care susţinerea veniturilor începe să fie retrasă trebuie să intervină stimulentele fiscale mai conven­ţionale.

Europa ar trebui să înveţe de la Joe Biden, care a decis că riscul de a face prea puţin îl depăşeşte pe cel de a face prea mult. Pachetul fiscal al preşedintelui american a fost criticat pe motive că acesta riscă să declanşeze o supraîncălzire a economiei, dar acest risc este improbabil, scrie Sandbu.

Ar fi tragic ca scepticismul din SUA să întărească îndoielile privitoare la lansarea unor stimulente fiscale solide în Europa. Impulsul suplimentar necesar în Europa trebuie să vină dintr-o descătuşare de către guverne a unei mai mari forţe fiscale.

Blocul trebuie de asemenea fără întârziere să prelungească suspendarea regulilor fiscale obişnuite. Americanii au norocul de a fi guvernaţi de un preşedinte care a învăţat lecţia crizei anterioare. A venit vremea să li se demonstreze europenilor că şi ei pot avea acest noroc, scrie editorialistul Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO