Business Internaţional

Guvernele au o nouă sursă de venit: taxe pe pariurile online

28.07.2010, 23:46 22

În Europa, guvernele sunt strâmtorate şi caută modalităţi pentrua-şi reduce deficitele bugetare. O soluţie este taxarea caselor depariuri online, o sursă de venituri pe care cândva o priveau cuscepticism. În Statele Unite, autorităţile se opun pariurilorrealizate pe internet, iar motivul invocat este posibilitateaapariţiei dependenţei de jocuri de noroc.
În Europa, anterior policienii erau împotriva acestei industrii,însă motivele erau diferite: liberalizarea acestei practici, setemeau ei, va afecta loteriile sponsorizate de stat şi operatoriide jocuri de noroc.
Europa a devenit însă cea mai mare piaţă de jocuri de noroc onlinedin lume. Veniturile obţinute de casele de pariuri online de pebătrânul continent sunt estimate la 12,5 mld. $ (9,6 mld. euro),dintr-un total mondial de 29,3 mld. $ (22,5 mld. euro) în acest an,potrivit H2 Gambling Capital, o firmă de consultanţă. Dacă toateactivităţile ar fi taxate, guvernele ar putea obţine mai multemiliarde în fiecare an.
Evoluţia bună a acestor afaceri în mediul online contrastează cucea a cazinourilor tradiţionale din multe ţări europene.
Spre exemplu, în Franţa, cazinourile tradiţionale au suferitscăderi de peste 10% ale veniturilor în ultimii ani. Tot înHexagon, autorităţile au început să permită companiilor private săofere pariuri sportive online cu puţin timp înainte de începutulCampionatului Mondial de Fotbal din acest an. În prima lunăpariorii şi-au deschis peste 1,2 milioane de noi conturi şi aupariat 83 mil. euro doar pe site-urile autorizate. Această sumăeste aproape dublă faţă de cea pariată online în perioada similarăa anului anterior, când site-urile de pariuri controlate de staterau singurele cu o activitate reglementată.
Guvernul de la Paris nu a spus câţi bani va obţine sub formă detaxe şi impozite prin schimbarea legii. Italia a obţinut circa 150mil. euro din taxe anul trecut ca urmare a liberalizării parţiale aacestui business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO