Business Internaţional

Grupul petrolier austriac OMV se retrage din Sudan

03.09.2003, 00:00 16



Grupul austriac OMV, cu operatiuni in sectorul petrolier si de gaze naturale, si-a vandut participatiile la doua proiecte de exploatare din Sudan pentru aproximativ 115 milioane de dolari, activele fiind preluate de compania indiana Oil and Natural Gas Corp (ONGC), informeaza Reuters.



In acest fel, OMV devine a treia companie occidentala care a renuntat, in ultimul an, la operatiunile din aceasta tara, in favoarea unor companii nationale asiatice.



Sudanul este afectat de un razboi civil inceput in urma cu 20 de ani, iar companiile internationale care investesc in industria petroliera sunt acuzate de militantii pentru drepturile omului ca finanteaza acest conflict.



Producatorii asiatici care preiau aceste active sunt mai putin sensibile la astfel de presiuni.



In luna aprilie, Lundin Petroleum AB (Suedia) si-a vandut participatia de 40% la un proiect de pe campul Thar Jath, operatiunile fiind achizitionate de o divizie a companiei malaieziene Petronas. Producatorul suedez a ramas partener in cadrul altui proiect, unde detine 24,5%.



Cu o luna in urma, grupul canadian Talisman Energy Inc a incheiat un acord cu ONGC, prin care s-a retras din cel mai amplu proiect petrolier derulat in Sudan, unde avea 25%.



Razboiul civil din Sudan a izbucnit in 1983 si s-a soldat pana in prezent cu moartea unui numar de aproximativ doua milioane de persoane. Conflictul opune fortele guvernamentale islamice din nord si rebelii din sudul tarii, care incearca sa obtina autonomie pentru crestini si adeptii religiei animiste.



Cele doua parti incearca sa ajunga la un compromis de aproape un an de zile. Negocierile sunt ingreunate, insa, de mai multe divergente, printre care si problema distributiei bogatiilor nationale, care includ zacaminte petroliere estimate intre 600 de milioane de barili si 1,4 miliarde de barili.



Acordul anuntat de OMV va fi inaintat spre aprobare guvernului sudanez, precum si partenerilor din cadrul proiectelor respective - Petronas (Malaiezia) si producatorii autohtoni Sudapet si IPC. Compania austriaca si-a exprimat speranta ca acest lucru va fi solutionat in urmatoarele luni.



Conducere OMV s-a declarat multumita de pretul contractului, precizand ca fondurile obtinute vor contribui la cresterea productiei de petrol si gaze naturale. Cel mai important grup industrial din Austria spera sa isi dubleze productia zilnica de petrol, pana in 2008, la 160.000 de barili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO