Business Internaţional

Grupul imobiliar Canary Wharf iese din indicele FTSE-100

10.04.2003, 00:00 18

Grupul Canary Wharf, ce detine o proprietate de 85 de acri in cartierul Docklands al Londrei, nu va mai fi inclus, de saptamana viitoare, in indicele FTSE-100, pentru a face loc companiilor rezultate din Six Continents, grupul de baruri si hoteluri.
In acest fel se va pune capat tendintei descendente ce a caracterizat pretul actiunilor Canary Wharf incepand cu data de 12 martie, cand compania a raportat rezultate ce indicau faptul ca volumul spatiului ramas neinchiriat in cadrul spatiilor sale de birouri era mai mare decat se crezuse anterior.
Ca urmare a acestui anunt, actiunile companiei au scazut cu 22 de centi, fiind caracterizate de aceeasi tendinta descendenta pana in prezent.
Din punct de vedere al capitalizarii de piata, in valoare de 879 milioane de lire sterline, compania a fost cea mai slaba din cadrul indicelui FTSE-100 al celor mai mari companii britanice. Canary Wharf era urmata de ICI, cu o capitalizare de piata de 1,26 miliarde de lire sterline.
Canary Wharf a declarat ca eliminarea este inevitabila, dar ca nu va avea insa un impact semnificativ asupra strategiei companiei. "Includerea in indicele FTSE-100 nu a constituit niciodata un obiectiv strategic pentru noi," a declarat compania.
Conform Comitetului indicelui FTSE-100, ce decide ce actiuni vor fi incluse in cadrul indicelui, indicele nu va fi revizuit decat odata pe trimestru, urmatoarea revizuire urmand a fi efectuata la sfarsitul lunii iunie. Totusi, va fi necesara o revizuire imediata ca urmare a splitarii companiei Six Continents.
Comitetul FTSE a confirmat faptul ca avand in vedere capitalizarea scazuta a companiei, probabilitatea eliminarii acesteia a crescut foarte mult. In plus, in urma splitarii companiei Six Continents, vor rezulta doua companii, fiecare avand o capitalizare de piata destul de ridicata pentru a fi incluse imediat in indicele FTSE-100.
Canary Wharf a fost inclusa in indicele FTSE-100 pe 17 octombrie 2000, avand o capitalizare de piata de aproape 4 miliarde de lire sterline. La inceputul lunii respective, aceasta reusise pentru scurt timp sa depaseasca compania Land Securities ca cea mai mare companie britanica din sectorul proprietatii.
Insa, cei trei ani de scadere a pietelor de actiuni si declinului activitatilor de fuziune si achizitii au afectat serios sectorul bancar, cei care incheiasera contracte de inchiriere de birouri in cadrul Canary Wharf fiind nevoiti sa elibereze spatiile respective cu cativa ani mai devreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO