Business Internaţional

Grupul francez Total, implicat din nou intr-un scandal de coruptie

06.10.2004, 00:00 43



Compania petroliera franceza Total este amenintata de un nou scandal, scrie Financial Times. Politia franceza a chemat la audieri cativa dintre actualii si fostii directori, actiune care face parte dintr-o ancheta in legatura cu mituirea unor oficiali guvernamentali straini.



Total, care este a patra companie petroliera ca marime din lume, a recunoscut ca politia a efectuat o perchezitie la birourile unor directori aflate in sediul din cartierul parizian Defense. Le Monde, primul ziar francez care a semnalat investigatia judiciara, a publicat marturia unui fost director al Total, care pretinde ca grupul petrolier a apelat la serviciile companiei elvetiene Teliac, cu sediul in Geneva, care a jucat rolul de intermediar in mituirea anumitor beneficiari in schimbul accesului la rezervele de petrol din Irak si Rusia. Jean-Michel Tournier, fostul director executiv al companiei franceze, a spus ca in spatele acestor beneficiari se afla Rusia si Irakul. El a adaugat ca, daca nu ar fi platit, nu ar fi avut titei brut si ca platile au fost efectuate prin intermediul Total International Ldt, unitatea din Bermuda a grupului.



Dezvaluirile sunt stanjenitoare pentru Total, care abia recent si-a revenit in urma scandalului de coruptie de la Elf, fosta companie petroliera detinuta de stat si achizitionata de Total in 1999. Total a anuntat ca o parte din actualii si fostii membri ai staff-ului au fost interogati in ancheta privind spalarea de bani, dar ca ancheta nu vizeaza compania. "Afacerea Elf" a devenit cel mai mare scandal de coruptie din Franta. O investigatie de 8 ani a descoperit o retea de coruptie care s-a dezvoltat necontrolat in ultimii ani ai celui de-al doilea mandate de presedinte al lui Francois Mitterrand.



Stirile despre aceasta investigatie vin la cateva saptamani dupa ce Total si-a anuntat intentia de a demara primul proiect major in Rusia. Compania franceza a cumparat un pachet de control de 25% plus actiuni la Novatek, cel mai mare producator independent de gaze naturale din Rusia, contra sumei de un miliard de dolari.



Toate proiectele precedente ale companiei Total in Rusia au fost blocate de procese internationale si scandaluri in interiorul companiei. Acordul de exploatare si dezvoltare a campului petrolifer Kharyaga din nordul Rusiei, incheiat in 1995, a cazut anul trecut, cand guvernul rus a impus companiei franceze taxe de exploatare de 48,5 milioane de dolari. Total a apelat la arbitrajul curtii internationale de la Stockholm, dupa ce guvernul rus si autoritatile regionale au refuzat sa aprobe cheltuieli de 340 de milioane de dolari in 2001 si 2002 pentru dezvoltarea zonei, dar decizia i-a fost nefavorabila. Un alt proiect pentru dezvoltarea vastului camp petrolifer Vankor, in colaborare cu AngloSiberian, a esuat anul trecut dupa ce AngloSiberian a fost preluata de catre compania de stat Rosnef. De atunci, Total negociaza cu Rosnef pentru accesul la rezerva de 950 de milioane de barili de la Vankor. Total are o intelegere cu Rosnef pentru exploatarea unui camp petrolifer din Marea Neagra.



Ultima ancheta, condusa de Philippe Courroye, unul dintre cei mai cunoscuti procurori francezi, examineaza plata catorva milioane de dolari sub forma de mita, catre unele personalitati politice intre 1996 si 2001, prin intermediul companiei Teliac. Alte companii care au fost suspectate pentru efectuarea unor plati similare, tot pe filiera Teliac, sunt Vivendi Water, compania de utilitatI redenumita intre timp Veolia Water, sI Alcatel, grupul de echipamente de telecomunicatii. Se pare ca aceste companii si-au castigat astfel accesul pe pietele din Irak, respectiv Tanzania, desi ambele neaga acuzatiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO