Business Internaţional

Grupul austriac OMV, acţionarul principal al Petrom, se apropie tot mai mult de gigantul rus Gazprom. Noul proiect: un terminal comun de gaze naturale lichefiate pe coasta rusească a Mării Negre

Cu Rainer Seele la conducere, OMV a intrat într-o relaţie mai profundă cu grupul rusesc Gazprom.

Cu Rainer Seele la conducere, OMV a intrat într-o relaţie mai profundă cu grupul rusesc Gazprom.

Autor: Bogdan Cojocaru

05.06.2017, 00:04 667
Gazprom Neft, divizia de petrol a grupului rusesc Gazprom, va colabora cu compania austriacă OMV în dezvoltarea de proiecte de ţiţei şi gaze naturale pentru Iran şi este în discuţii avansate cu Saudi Aramco, supergrup petrolier saudit, pentru schimb de tehnologie de forare. 

De asemenea, Gazprom, cel mai mare exportator de gaze naturale al Rusiei, va lucra împreună cu OMV pentru construirea unui terminal de capacitate redusă de gaze naturale lichefiate pentru producţie, transport, marketing şi vânzări pe coasta rusească a Mării Negre, potrivit biroului de presă al companiei ruseşti.

Principalul activ al OMV este compania Petrom din România pe care o controlează, fiind acţionarul majoritar.

„Sfere preliminare, posibile, de colaborare includ analize, evaluări şi studii privind anumite depozite de petrol de pe teritoriul Republicii Islamice Iran în  colaborare cu Compania Naţională Iraniană de Petrol“, spune grupul OMV citat de Reuters.

OMV ar putea ajuta Gazprom Neft cu evaluarea iniţială geologică a două blocuri iraniene, a afirmat Vadim Yakovlev, vicedirector general al Gazprom Neft.

OMV şi-a început operaţiunile în Iran în 2001 şi le-a întrerupt în 2006 din cauza sancţiunilor internaţionale impuse acestei ţări. Pentru că Iranul a ajuns la un acord cu marile puteri mondiale în ceea ce priveşte programul său de dezvoltare nucleară, sancţiunile au fost relaxate anul trecut, iar OMV s-a grăbit să semneze înţelegeri de afaceri pentru proiecte în regiunea Zagros din vestul ţării şi Fars din sud, unde companiile străine au adesea nevoie de parteneriate cu companii locale pentru a-şi desfă­şura operaţiunile.

În ianuarie, OMV, care a scos în evidenţă Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Iran ca zone de creştere, a semnat un acord cu compania iraniană Dana Energy pentru dezvoltarea de câmpuri de petrol şi gaze.

OMV şi Gazprom colaborează  de cinci decenii, iar relaţiile lor au devenit mai profunde după ce Rainer Seele a preluat conducerea companiei austriece în urmă cu trei ani prin achiziţii şi schimb de active pentru participaţii la câmpuri siberiene şi prin sprijin la finanţarea gazoductului Nord Stream 2.

În ceea ce priveşte discuţiile dintre Gazprom şi Saudi Aramco, cel mai mare producător de petrol din lume, pentru Financial Times acesta este un semn că cele două companii ar putea imita cooperarea dintre Moscova şi Riyadh în sectorul politicilor energetice.  Gazprom, cel mai mare producător de gaze al lumii, a raportat pentru primul trimestru creşterea veniturilor cu 4,4% datorită avansului puternic al exporturilor către Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO