Business Internaţional

”Grupare teroristă, angajăm hackeri”. ISIS a lansat un anunţ online că recrutează hackeri pentru a lupta împotriva ”infidelilor”. România este pe locul trei în lume la hackeri după Rusia şi China

”Grupare teroristă, angajăm hackeri”. ISIS a lansat...

Autor: Roana Rotaru

07.01.2016, 13:06 2863

Statul Islamic a lansat o revistă online cu scopul de informa şi instrui persoanele care vor să devină jihadişti. Revista explică cum poţi lua parte într-un atac cibernetic împotriva ţărilor vestice, evitând să intri „sub radarul”  autorităţilor. Primul număr al revistei  „Hybernetiq” a fost publicat în decembrie, în limba germană, şi a fost distribuită cu ajutorul reţelelor social media, precum Twitter şi Telegram. Cei care au publicat revista au încurajat cititorii să traducă articolele în alte limbi pentru ca să ajungă informaţia la un număr cât mai mare de oameni, conform publicaţiei Business Insider.

Este foarte important pentru noi ca fraţii şi surorile noastre să ştie totul despre software şi hardware. Cândva progresul ştiinţific şi tehnologic a fost catalogat ca fiind „muncă diavolului”, iar noi am avut tendinţa să demonizăm munca infidelilor. Acum a venit momentul să invăţăm despre enorma importanţa a tehnologiei şi să o folosim corect” a scris un autor care s-a semnat cu  pseudonimul Mujahid, în revista „Kybernetiq”.

Coperta primului număr al revistei „Kybernetiq”

 

Duşmanul citeşte ceea ce scrii. Râmâi vigilent şi nu-l subestima.”

Articolele includ sfaturi despre cum să rămâi vigilent în spaţiul online atunci când comunici cu alţi jihadişti: „Duşmanul citeşte ceea ce scrii. Râmâi vigilent şi nu-l subestima.”

Cititorilor li se oferă variante alternative pentru Whatsapp, Gmail şi Hotmail şi sunt sfătuiţi să nu distribuie informaţii pentru că „au încredere”, ci numai când sunt absolut necesare.

Sub titulul de „Datele care descriu alte date pot ucide ”, autorul avertizează că sunt sub supravegherea  marilor agenţii de securitate americane , cum ar fi  US National Security Agency, şi apoi oferă insrrucţiuni despre cum pot pacăli radarele lor.

În ultimele pagini ale publicaţiei apare o poveste de tip ficţiune care are scopul să motiveze şi să provoace oamenii de pe tot globul să îşi dorească să devină jihadişti.

Statul Islamic foloseşte un spectru larg de reţele social media pentru a disemina mesaje propagandiste în rândul celor care îi urmăresc şi pentru a recruta potenţiali jihadişti.

Mai multe campanii puse la punct de autorităţi şi de grupul de hackeri Anonymous, organizate cu scopul de a închide conturile asociate cu Statul Islamic, au determinat  jihadiştii să  folosească platforme mai greu de indentificat.

Ghost Security a distrus  peste 100 de site-uri şi 57.000 de conturi de social media ale jihadiştilor

Una dintre cele mai mari campanii online împotriva ISIS au fost relizate de Ghost Security Group,  o reţea independentă de combatere a terorismului din SUA. Această reţea declară că a eliminat mai mult de 100 de site-uri care apaţineau Statului Islamic şi în jur de 57.000 de conturi de social media care au fost folosite cu scopul de a recruta sau de a face propagandă.

Ghost Security, a declarat pentru IBTimes din Marea Britanie, sub pseudonimul DigitaShadow, că ISIS este în plin proces de recurutare de hackeri, după ce a murit unul din cei mai buni hackeri ai lor, Abu Hussain Britani.

După ce dronele SUA l-au bombardat pe Abu Hussain Britani, eficacitatea atacurilor cibernetice venite din califat  au scăzut dramatic şi nu reprezintă un risc pentru ţările vestice, dar acest lucru se poate schimba oricând” a spus DigitaShadow.

 „Statul Islamic recurtează puternic online, ceea ce le măreşte şansele de găsi oamenii cu bune abiltăţi tehnice care pot să pună la punct atacuri cibernetice. Până acum nu am dat de nimic ce ar putea fi catalogat ca fiind o ameniţare gravă.

Ghost Security a reuşit să împiedice atacuri teroriste asupra New York-ului şi asupra Tunisiei. Prin monitorizarea activităţii online a Statului Islamic, Ghost Security a fost capabil să ofere informaţii autorităţilor în tip util pentru ca atacurile teroriste să fie evitate.

„Am înţeles că din datele colectate de grup, pe care le-am prezentat autorităţilor din Tunisia, am reuşit să întrerupem un atac al Statului Islamic, pe 4 iulie. ” a  declarat Michael Smith, consilier în US Congress.

Susţinătorii Statului Islamic au încercat în trecut să îşi lansez propria reţea de socializare, dar aceasta a fost distrusă înainte de a ajunge online.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO