Business Internaţional

Grivna si rubla au avut cele mai mari scaderi din regiune

Grivna si rubla au avut cele mai mari scaderi din regiune
19.01.2009, 16:41 11

Economistii atrageau atentia inca de la inceputul anului trecut asupra pericolului unei deprecieri puternice a monedelor statelor de la periferia Uniunii Europene, ale caror economii emergente erau puternic dependente de investitiile straine.
Argumentul acestora se baza pe faptul ca inrautatirea conditiilor economice la nivel global va genera neincredere in randul investitorilor care isi vor retrage capitalul din aceste regiuni, preschimband monedele locale in valuta.
Situatia a devenit insa din ce in ce mai dificila in toamna lui 2008, cand monedele est-europene au intrat intr-un declin accentuat, incepand cu rubla ruseasca si grivna ucraineana si culminand cu deprecierea rapida a leului la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009.
De departe, cea mai slaba performanta inregistrata de monedele est-europene a fost aceea a grivnei ucrainene care - pe fondul crizei politice interne si a efectelor turbulentelor financiare internationale asupra fostei republici sovietice - s-a prabusit constant in ultimele luni ale lui 2008. De exemplu, in numai o singura sedinta de tranzactionare de la jumatatea lunii decembrie, grivna a pierdut 8,7% din valoare in fata monedei unice europene. In ultimele 12 luni, moneda ucraineana s-a depreciat cu 40% fata de dolar.
Nici celelalte monede regionale nu au scapat cu pagube mai putin importante, rubla ruseasca depreciindu-se cu 18% in fata monedei unice in ultimele trei luni. In aceeasi perioada, zlotul polonez a pierdut peste 17% din valoare.
In ultimele zile, grivna ucraineana si rubla s-au apreciat usor pe fondul asteptarilor privind incheierea unui acord privind reluarea tranzitului gazelor rusesti catre Europa de Vest. Totusi, analistii estimeaza ca monedele est-europene vor continua sa se deprecieze, in conditiile in care investitiile din regiune si conditiile de obtinere a finantarii sunt in continuare afectate de inrautatirea situatiei economice la nivel global.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO