Business Internaţional

Gripa aviară şi pesta porcină, două epidemii uitate în umbra pandemiei de COVID-19, riscă să perturbe din nou pieţele şi să ducă la creşterea preţurilor alimentelor

În Europa, „numărul de focare de gripă aviară a crescut chiar mai mult decât în anii dificili“, a declarat pentru Reuters Monique Eloit, şefa Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

În Europa, „numărul de focare de gripă aviară a crescut chiar mai mult decât în anii dificili“, a declarat pentru Reuters Monique Eloit, şefa Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.02.2021, 12:21 568

În tandem cu pandemia de COVID-19 evoluează alte două epidemii, gripa aviară şi pesta porcină, care, deşi nu au efectele economice devastatoare ale acesteia, pot afecta comerţul şi în cele din urmă puterea de cumpărare a omului de rând.

Pagubele produse de gripa aviară în Europa se apropie de nivelurile din 2016. Într-una dintre cele mai afectate ţări, Polonia, producţia de ouă se micşorează din cauza lipsei de găini. Acesta este un semn că virusul începe să creeze tensiuni în industria cărnii de pasăre, scrie Reuters. Mai grav, în urmă cu câteva zile autorităţile din Rusia au anunţat că au detectat ceea ce ele cred că este infecţie la om cu virusul gripei aviare H5N8.

„Dacă acest lucru se confirmă, ar fi pentru prima dată când H5N8 a infectat oameni“, a spus un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Agenţia pentru siguranţă alimentară din Bulgaria a raportat la începutul lunii că a descoperit primul focar de gripă aviară de anul acesta într-o localitate apropiată de graniţa cu România. Între timp, autorităţile din Germania continuă să găsească porci mistreţi morţi din cauza pestei porcine africane, semn că epidemia se extinde din Polonia spre vest. Germania este unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din Europa, iar descoperirea, anul trecut, a unor porci sălbatici morţi din cauza bolii i-a blocat exporturile către statele asiatice.

Zilele trecute, cercetători din China, unde pesta a distrus populaţiile de porci de fermă în 2018 şi 2019, au publicat un studiu în care se arată că în această ţară circulă noi tulpini ale virusului care cauzează forme mai uşoare de boală, făcând astfel mai greu de detectat cazurile de infectare. Ministerul fermelor din China vede o revenire completă a populaţiei de porci până la mijlocul acestui an. Însă noi focare de pestă şi alte boli mortale pun sub semnul îndoielii perspectiva oficială, notează Bloomberg.

Pentru boală nu există tratament, iar în 2018 şi 2019 epidemia a dus la înjumătăţirea populaţiei de porci domestici, rezultatul fiind o creştere accentuată a importurilor de carne şi a preţurilor. China este cel mai mare producător de carne de porc, dar şi principalul consumator la  nivel mondial. Rolul de fabrică a lumii pe care îl are economia chineză face ca ţara să fie şi exportator de inflaţie.

În ultimele luni, eforturile guvernului de la Beijing de a stimula revenirea rapidă a populaţiei de porci a zăpăcit pieţele agricole globale, unde au provocat penurii masive de cereale furajere şi au golit silozurile până în America de Nord.

Oficial, populaţia de porci a Chinei a revenit în noiembrie la  90% din nivelul normal. Însă iarna a fost deosebit de aspră în unele regiuni şi a amplificat efec­tele bolilor mortale. În Germania, preţurile porcilor şi purceilor au reînceput să crească în condiţiile în care piaţa îşi revine după zdruncinătura provocată de interdicţiile asiatice de import şi de diminuarea capacităţii abatoarelor, forţate să se închidă din cauza pandemiei de COVID-19, scrie Reuters.

Interdicţiile de import au creat un surplus de porci, iar închiderea abatoarelor a dus la diminuarea ofertei de carne de porc. Astfel, crescătorii de porci

s-au văzut în situaţia de a vinde ieftin porci crescuţi cu furaje mai scumpe. Producătorii germani au încercat să rezolve problema surplusului vânzând mai mult pe alte pieţe din Uniunea Europeană. Germania nu este doar producător de carne de porc, ci şi importator deoarece este unul dintre principalii producători şi exportatori de mezeluri din Europa.

Preţurile cresc din nou când apar scumpiri generalizate pe mai multe pieţe, deşi Europa nu a ieşit din criza creată de pandemie. „Piaţa se întăreşte din nou, iar optimismul revine“, a declarat un comerciant de carne german. „Vânzările de porci din Germania pe pieţele din interiorul UE sunt puternice. Problema congestiei de porci, a animalelor care nu pot fi duse la abator, se rezolvă treptat în Germania şi, de asemenea, în Danemarca.“

Gripa aviară, cealaltă boală care perturbă pieţele de alimente, este prezentă în mai multe ţări europene, unde decimează populaţiile de păsări şi-i loveşte pe fer­mie­rii şi aşa afectaţi de pandemia de COVID-19. Şi Asia are pro­bleme cu acest virus, H5N8, foarte con­ta­gios. În Rusia, virusul s-ar putea să fi infectat şi oameni care lucrau la o fermă de păsări, stârnind îngrijorări că acesta va suferi mutaţii care-i vor permite să se tran­smi­tă de la om la om. Boala tinde să se manifeste cu putere începând din toamnă, virusul fiind purtat de păsările migratoare în drumul lor din Asia spre Europa.

„Numărul de focare a crescut chiar mai mult decât în anii dificili“, a declarat pentru Reuters Monique Eloit, şefa Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor. Circa cinci milioane de păsări au fost sacrificate în Polonia, cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa.

Totalul reprezintă doar o mică parte din populaţia de păsări a Europei, iar piaţa încă nu dă semne că s-ar apropia o penurie de carne de pui. Însă pierderea de găini ouătoare a redus oferta de ouă şi pune presiuni ascendente pe preţuri. Preţurile ouălor au urcat cu 18-20% la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit unei asociaţii a industriei de profil. Preţurile acestor produse cresc în mai multe state europene, inclusiv în Franţa şi Germania, arată datele Eurostat.

În alte ţări cu producţie semnificativă, cum ar fi Spania, nu se observă astfel de evoluţii.

 Polonia este al şaselea producător de ouă din Europa. Pentru a-şi proteja găinile, unii fermieri ţin animalele închise în interior, dar acest lucru înseamnă ouă de o calitate mai slabă.

Fermierii germani se tem că în aceste condiţii îşi vor vedea exporturile decimate. Germania exportă ouă în Olanda, Belgia, Austria şi Polonia.

În Franţa, gripa aviară a lovit mai ales fermele de raţe care furnizează materie primă industriei de foie gras, emblematică pentru această ţară. Gripa aviară, la fel ca alte epidemii, duce adesea la restricţii comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO