Business Internaţional

Grevă la Lufthansa. Zeci de zboruri au fost anulate joi

Grevă la Lufthansa. Zeci de zboruri au fost anulate joi

Autor: Iuliana Enache

04.12.2014, 16:39 164

În total, peste 40 de zboruri intercontinentale, în principal către sau dinspre Statele Unite şi Asia, sunt anulate pe aeroporturile din Frankfurt (vest), Munchen (sud) şi Düsseldorf (vest). Lista cu aceste zboruri poate fi consultată pe site-ul de Internet al companiei www.lufthansa.com.

Filiala Germanwings şi zborurile pe distanţă medie nu sunt în schimb afectate de această grevă care a început la ora locală 03.00 (04.00 ora României) şi ar urma să se încheie la 23.59 (00.59 ora României).

În ceea ce priveşte activitatea de transport de mărfuri a Lufthansa Cargo, compania afirmă pe site-ul său de Internet că poate menţine "aproape toate" zborurile, deşi în unele cazuri s-ar putea înregistra decalaje de câteva ore.

De mai multe luni, sindicatul piloţilor Cockpit se opune proiectului conducerii de a reveni asupra posibilităţii actuale a piloţilor de pensionare anticipată la 55 de ani cu 60 la sută din salariu.

Contestaţia a luat amploare recent, greva actuală fiind a doua din această săptămână, după o încetare a activităţii de 36 de ore luni şi marţi, care a condus la anularea a peste o mie de zboruri.

De fiecare dată, compania încearcă să limiteze impactul grevelor cerându-le altor piloţi să lucreze şi avertizând dinainte pasagerii. Încă de miercuri, directorul Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat că poate asigura jumătate din zborurile de lung curier prevăzute iniţial pentru această zi.

Încercând o ieşire din criză, conducerea Lufthansa a propus miercuri sindicatului piloţilor să recurgă la un arbitraj. Dar un purtător de cuvânt al Cockpit a declarat miercuri pentru AFP că acest lucru nu va afecta greva de joi. Sindicatul nu s-a pronunţat încă asupra acestei propuneri şi nu exclude pentru moment noi greve.

Piloţii companiei sunt îngrijoraţi şi de intenţia Lufthansa de a se dezvolta mai mult în sectorul low-cost pentru a face faţă unei concurenţe tot mai mari, o strategie validată miercuri de consiliul de supraveghere al grupului.

Lufthansa nu a actualizat costurile acestor greve repetate pentru companie, estimate la aproximativ 170 de milioane de euro în octombrie. Contactată de cotidianul Bild, federaţia germană a camerelor de comerţ (DIHK) a evaluat la aproximativ 25 de milioane de euro pe zi costul pentru economia germană în general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO