Business Internaţional

Greenspan face valuri si dupa ce a predat stafeta

10.02.2006, 20:41 21

La inceputul saptamanii, in cadrul unei intalniri cu usile inchise organizate de banca Lehman Brothers, Greenspan ar fi facut o serie de precizari si pronosticuri privind viitorul economiei americane.

Desi nici o informatie nu a fost pana acum facuta publica, analistii de pe piata asteapta o crestere a dobanzilor in viitorul apropiat. Cel mai celebru bancher al lumii ar fi declarat, conform acelorasi surse, ca economia americana se afla intr-o stare mult mai buna decat afirmase anterior.

Alan Greenspan s-a retras saptamana trecuta din functia de presedinte al Rezervei Federale americane, functie detinuta timp de 18 ani. Intrega economie americana, si mai ales investitorii astepta sa vada cum se va acomoda si ce va face inlocuitorul sau, Ben Bernanke, scrie Financial Times.

Orice mesaj trimis de reprezentantii Rezervei Federale, cu atat mai mult de presedintele acesteia, este supus riscului interpretarii.

Acum doi ani, cand Greenspan anunta ca problema principala a economiei americane este inflatia, declaratia sa a afectat considerabil piata bursiera. Investitorii si-au dat seama ca pentru a stopa cresterea inflatiei, banca centrala a Americii va ridica nivelul dobanzilor practicate, influentand astfel negativ profitul bursier.

De aceasta data, efectul presupuselor declaratii ale fostului presedinte al Rezervei Federale nu au determinat schimbari majore pe piata. Dolarul a urcat putin la cursurile de schimb, in timp ce obligatiunile Rezervei Federale s-au depreciat usor, mai ales datorita schimbarii de la varf.

"Daca Greenspan ar fi dezvaluit mai multe, daca ar fi spus ceva nou, ceva ce noi nu stiam deja sau nu banuiam deja, piata ar fi reactionat mai vizibil", a declarat Marc Chandler, directorul global al departamentului strategic de la Brown Brothers Harriman.

"Se pariase pe dolar inaintea declaratiilor lui", a precizat Chandler. victor.rotariu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO