Business Internaţional

Grecia va fi nevoită să adopte noi măsuri de austeritate

Grecia va fi nevoită să adopte noi măsuri de austeritate

Autor: Marius Oncu

10.10.2013, 19:29 40

Grecia va fi nevoită să adopte noi măsuri de austeritate, cu impact de 6,7 miliarde de euro, în perioada 2014-2016, pentru a atinge obiectivele de ajustare fiscală, a avertizat FMI. Suma este cu 2,6 miliarde de euro mai mare decât este prevăzut în acordul guvernului de la Atena cu troica creditorilor internaţionali - FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană - pentru intervalul 2015-2016. Pentru anul următor, înţelegerea cu creditorii nu prevede noi măsuri de austeritate, potrivit cotidianului elen Kathimerini. FMI notează că ajustarea fiscală din Grecia va necesita până în 2016 măsuri suplimentare „echivalente cu 3,5% din PIB“, adică 6,7 miliarde de euro, scrie cotidianul elen.

Fondul a reiterat opinia că Grecia are nevoie de ştergerea unei părţi a datoriilor către creditorii internaţionali pentru ca îndatorarea ţării să coboare sub 124% din PIB până în 2020. De asemenea, Biroul pentru Buget al Parlamentului a publicat miercuri un raport în care avertizează că datoria ţării nu va intra pe un curs de scădere şi nu va deveni sustenabilă până în 2022 exclusiv pe baza eforturilor statului elen. Raportul legislativului elen recomandă, la fel ca Fondul, ştergerea unei părţi a datoriilor către statele din zona euro. Grecia a fost ajutată cu două pachete de împrumuturi externe, în total 240 de miliarde de euro, de către FMI şi statele zonei euro, după ce îndatorarea foarte ridicată a ţării a făcut imposibilă rostogolirea datoriei pe pieţele financiare internaţionale la dobânzi sustenabile.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO